Un britanic a fost arestat din greseala in locul unui cap al Mafiei siciliene

Avocatul unui bărbat din Liverpool arestat din greșeală în Olanda, confundat cu capul Mafiei siciliene căutat de Poliție de aproape 30 de ani, solicită autorităților italiene să retragă mandatul de arestare împotriva sa, relatează The Guardian.

Miercurea de săptămîna trecută, un britanic în vîrstă de 54 de ani, identificat de avocatul său drept Mark L, a fost încătușat, în timp ce lua masa într-un restaurant din Haga, de către polițiști înarmați care i-au pus o glugă peste cap și l-au tîrît în fața a zeci de clienți îngroziți, potrivit relatărilor din presa locală.

Arestarea a avut loc după ce Italia ar fi cerut autorităților olandeze executarea unui mandat internațional de arestare, considerînd că bărbatul este fugarul numărul unu al mafiei siciliene, Matteo Messina Denaro, care este căutat din 1993.

„Cînd mi-au spus că a fost arestat pentru că se credea că este Matteo Messina Denaro, am crezut că glumesc. Clientul meu s-a născut și a crescut în Anglia și are un accent de Liverpool foarte puternic. A fost evident de la început că era o neînțelegere,” a spus avocatului bărbatului, Leon van Kleef, pentru Guardian.

Van Kleef a spus că bărbatul a mers în Olanda pentru a urmări la Marele Premiu de Formula 1 din weekendul anterior de la Zandvoort și că a mai rămas cîteva zile la Haga. Bărbatul a fost arestat în timp ce mînca într-un restaurant din centrul orașului Haga, aflat la 3 kilometri de sediul Tribunalului Penal Internațional.

Procurorii olandezi au făcut arestarea la cererea specifică a autorităților italiene. După arestarea din restaurant, Poliția l-a dus pe bărbat la închisoarea de maximă siguranță Vught.

„Cînd soția clientului meu, care inițial era îngrijorată, și-a dat seama că este o neînțelegere și că soțul ei fusese arestat sub acuzația că ar fi Matteo Messina Denaro, nu se putea opri din rîs”, a spus Kleef.

Bărbatul a rămas în închisoare pînă Sîmbătă, în timp ce identitatea sa a fost verificată de autoritățile italiene.

Dar, deși a fost eliberat, cazul său rămîne formal deschis, deoarece italienii nu au retras încă cererea pentru executarea mandatului european de arestare.

Kleef a cerut autorităților italiene să retragă imediat executarea mandatului de arestare, pentru a „închide această poveste cît mai curînd posibil”.

Matteo Messina Denaro, supranumit „Diabolik”, a fost considerat un candidat pentru rolul de „Capo di tutti capi” (șeful tuturor șefilor) al mafiei siciliene, după moartea lui Bernardo Provenzano, în 2016, și a lui Salvatore Riina, în 2017.

Denaro, în vîrstă de 59 de ani, care spunea că „a umplut singur un cimitir”, se pare că și-a păstrat stilul de viață luxos, datorită mai multor persoane aflate pe statul său de plată care, potrivit procurorilor, includ politicieni și oameni de afaceri. Aceasta, în condițiile în care este căutat pentru mai mult de 50 de crime.

Pentru că nu au nici o fotografie recentă cu el, autoritățile italiene au încercat să-i reconstituie digital figura.

În August 2020, televiziunea publică italian Rai a difuzat o înregistrare, datînd din Martie 1993, în care vocea lui Matteo Messina Denaro a fost identificată pentru prima dată în timpul unui proces în care a fost chemat să depună mărturie. După cîteva săptămîni, capul mafiot a fugit și nimeni nu a mai dat de urma lui.

Denaro a fost judecat și condamnat în lipsă în 2002 la închisoare pe viață, pentru că a ucis sau a ordonat uciderea a zeci de persoane.