UN AN DE LA MASACRUL DIN BUCEA, CARE A ȘOCAT O LUME ÎNTREAGĂ
Zelenski: „Nu vom ierta niciodată”
Vineri se împlinește un an de cînd Rusia s-a retras din suburbia Kievului, Bucea, lăsînd cadavre de civili împrăștiate pe străzi în ceea ce a devenit un simbol al presupuselor crime de război rusești care au șocat lumea. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski scrie într-un mesaj publicat pe rețelele sociale că Ucraina „nu va ierta niciodată” ceea ce s-a întîmplat acolo.
„365 de zile de cînd este din nou un oraș ucrainean liber. Un simbol al atrocităților armatei țării ocupante. Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare făptuitor”, a scris Zelenski.
Forțele ruse s-au retras din orașul aflat la nord-vest de capitala Kiev la 31 martie 2022, la puțin peste o lună după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina.
În urma lor, au lăsat scene de groază care au șocat lumea.
Jurnaliştii AFP au descoperit pe 2 aprilie cadavrele a cel puţin 20 de persoane îmbrăcate în civil, unele cu mîinile legate la spate, zăcînd pe o stradă a suburbiei.
Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat trupele ruse de crime de război după descoperirile de la Bucea, prezentînd dovezi video și relatări ale martorilor.
Moscova neagă acuzațiile, susținînd că atrocitățile din Bucea au fost înscenate.
În săptămînile care au urmat retragerii Rusiei din alte orașe din apropierea Kievului, alte sute de cadavre au fost găsite în case, subsoluri și gropi puțin adînci în nordul țării.
La un an după ce ucrainenii au recîștigat controlul orașului, Bucea nu și-a uitat victimele. Comunitatea din ceea ce a fost odinioară o suburbie prietenoasă se reconstruiește, iar localnicii le-au spus reporterilor că „durerea se atenuează” și că trebuie să „continue să trăiască” în ciuda traumei lor colective.
„Există dorința de a ne elibera de orice ne-ar putea aminti că rușii au fost aici”, spune Anatoli Fedoruk, primarul din Bucea.
Joi, zeci de muncitori în construcții lucrau la reconstrucția caselor și a drumurilor din oraș, care avea o populație de aproximativ 37.000 de persoane înainte de război.
Mulți lideri și oficiali străini care au vizitat Ucraina de la începutul războiului au făcut o oprire la Bucea. Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că a avut un „puternic sentiment de indignare” în timp ce se afla acolo săptămîna trecută.
După ce Rusia s-a retras din apropierea Kievului, luptele s-au mutat în sudul și în estul Ucrainei, orașul Bahmut fiind acum scena celei mai lungi și mai sîngeroase bătălii de la invazie.
Sursa: digi24.ro