UE va cumpara vaccinuri anti-Covid de la HIPRA

Comisia Europeană a anunţat, Marţi, că a semnat un acord de achiziţie cu producătorul farmaceutic spaniol HIPRA, privind furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19 bazate pe proteine recombinate, care vor deveni disponibile în UE dacă vor fi autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), informează Reuters, potrivit agerpres.

Executivul Uniunii Europene a precizat, într-un comunicat de presă, că 14 ţări europene participă la acest acord, în virtutea căruia vor putea să achiziţioneze pînă la 250 de milioane de doze.

„În contextul în care numărul infecţiilor COVID-19 este în creştere în Europa, trebuie să ne asigurăm o capacitate maximală de pregătire pe măsură ce ne apropiem de sosirea lunilor de Toamnă şi de Iarnă”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, citată în comunicat.

„Vaccinurile HIPRA adaugă o altă opţiune în portofoliul nostru extins de vaccinuri pentru statele membre şi cetăţenii noştri”, a adăugat ea, spunînd totodată că intensificarea vaccinării anti-COVID-19 şi creşterea procentului de vaccinare cu doze booster vor fi esenţiale în lunile următoare.

Vaccinul bivalent HIPRA cu proteine recombinate, care este în prezent supus unei proceduri de examinare de către EMA, a fost dezvoltat pentru a fi utilizat ca doză booster pentru persoane anterior vaccinate împotriva noului coronavirus şi care au vîrste de peste 16 ani.

Pînă în prezent, EMA a autorizat cinci vaccinuri anti-COVID-19 în Uniunea Europeană: vaccinurile cu ARN mesager produse de companiile americane Pfizer şi Moderna, vaccinurile cu vector viral create de producătorul anglo-suedez AstraZeneca şi concurentul său american Johnson&Johnson şi vaccinul cu proteine recombinate dezvoltat de compania americană Novavax.