UE SI SUA AU SALUTAT NUMIREA UNUI NOU GUVERN LA CHISINAU

UE dar şi SUA au emis astăzi mesaje în care îl felicită pe Valeriu Streleţ pentru numirea în funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova.

Potrivit unei declaraţii UE, uniunea îşi menţine angajamentul de a lucra cu noul guvern spre găsirea unei soluţii paşnice şi cuprinzătoare a conflictului transnistrean, în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria.

„Acordul de Asociere UE-Moldova, care include şi Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, va fi capabil să demonstreze pe deplin beneficiile sale pentru toţi cetăţenii doar în cazul în care Republica Moldova va rămîne angajată în procesul asumat de implementare a reformelor. UE este pregătită să sprijine R. Moldova pe această cale”, se arată în declaraţie.

Şi autorităţile din SUA au emis un mesaj în care se arată gata să conlucreze cu noul Cabinet de miniştri de la Chişinău şi îşi menţine angajamentul de a ajuta Republica Moldova în lupta împotriva corupţiei şi promovarea reformelor. „În calitatea sa de observator la procesul de negocieri 5+2, Statele Unite vor continua să caute o soluţie cuprinzătoare şi paşnică pentru conflictul transnistrean, susţinînd suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei cu un statut special pentru Transnistria”, se mai spune în mesaj.