UE salută rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care cere o încetarea imediată a focului în Gaza

Preşedinţii Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Consiliului European, Charles Michel, şi Parlamentului European, Roberta Metsola, au salutat, Luni, rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care solicită pentru prima dată o încetare a focului în războiul din Fîşia Gaza, relatează EFE, scrie Agerpres.

"Salut adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a rezoluției prin care se solicită încetarea imediată a focului în Gaza şi eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor. Punerea în aplicare a acestei rezoluţii este vitală pentru protecţia tuturor civililor", a transmis von der Leyen într-un mesaj pe reţeaua de socializare X.

De asemenea, Charles Michel a salutat votul din Consiliul de Securitate şi a precizat că "este urgent" ca rezoluţia să fie pusă în aplicare, în timp ce Metsola a spus că este un "pas semnificativ" care "trebuie acum pus în aplicare".

În aceeaşi ordine de idei, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat că "este nevoie de o punere în aplicare urgentă din partea tuturor" părţilor.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Luni, cu 14 voturi pentru, cu abţinerea SUA, o rezoluţie care "solicită o încetare imediată a focului în timpul lunii Ramadanului (care se încheie la 9 Aprilie) şi care să ducă la o încetare a focului de durată", solicitînd în acelaşi timp – dar fără a o lega de prima cerinţă – ”eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor deţinuţi de Hamas”.

Textul este mult mai ferm decît cel asupra căruia liderii UE au reuşit să ajungă la un acord săptămîna trecută, cînd au cerut "o pauză umanitară imediată care să conducă la o încetare a focului de durată, la eliberarea tuturor ostaticilor şi la furnizarea de asistenţă umanitară".