UE îl sancționează pe Șor, iar Chișinăul e încă ”timid”

”Șovăielile” guvernanților ne arată că banditul fugar e încă puternic

Mihai CONȚIU

Pe data de 20 Aprilie, Parlamentul European a votat rezoluția de sancționare a lui Vladimir Plahotniuc și a lui Ilan Șor, pentru acte de corupție și tentative de destabilizare în Republica Moldova, în complicitate cu Federația Rusă.

Prin acest demers, Parlamentul European solicită UE să-i sancționeze pe Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, dar și să fie sancționate întreprinderile și organizațiile lor politice. În document, privitor la întreprinderile și organizațiile lor politice, apare și formularea ”dacă este cazul”, ceea ce, știm prea bine…, nu e cazul să mai spunem ”dacă”!

Totodată, conform demersului, ”țările (nu se precizează care; n. aut.) sunt îndemnate să-i extrădeze pe Ilan Șor și pe Vladimir Plahotniuc pentru a putea fi judecați în Republica Moldova”. Această rezoluție chiar dacă nu are valoare juridică, ci reflectă doar poziția Parlamentului European, este de o însemnătate excepțională în contextul actual, iar guvernanții moldoveni trebuie s-o trateze ca atare, în spiritul și litera ei.

Suplimentar, reamintim cititorilor că, la finele anului trecut, SUA și Marea Britanie au impus și ele sancțiuni lui Vladimir Plahotniuc și lui Ilan Șor, care-s cercetați pentru acțiuni legate de corupție.

Acum, însă, fiind vorba despre o rezoluție votată în Parlamentul European, care cere UE să-i sancționeze pe cei doi, demersurile și acțiunile guvernanților moldoveni în raport cu rezoluția, în spiritul lor, au caracter relativ (atenție!) obligatoriu. Aici o să ne referim strict la mafiotul condamnat Șor. Republica Moldova, avînd statutul de Țară care candidează la integrarea în UE, în virtutea unor legi nescrise, este obligată să transforme în lege orice recomandare benefică venită din partea instituțiilor europene.

Parlamentul European și UE îți pun în mînă, dar nu-ți și bagă în gură, iar tu, guvernant moldovean, trebuie să înțelegi bine aceste nuanțe și să nu le subordonezi intereselor tale personale meschine!

Actualii guvernanți și legiuitori de la Chișinău au luat destule decizii și au inițiat mai multe serii de acțiuni nu tocmai în litera și spiritul normelor, valorilor și principiilor UE, dar, contextual, le-au fost trecute cu vederea. În cazul dat, însă, cînd li se pune totul ”pe tava politică legiuitoare”, nu au nici o scuză dacă nu înțeleg sau simulează că nu pricep ce le-a sugerat Parlamentul European prin rezoluția amintită.

Astfel, guvernanții au mînă liberă legiuitoare să găsească, în regim de urgență, absolut orice ”metode legalizate” prin care absolut toate întreprinderile lui Șor să fie sancționate (confiscate) și Partidul Șor să fie interzis.

Cu riscul de a mă repeta, constatăm că nici acum SIS nu a întreprins măsurile necesare de blocare totală a intervențiilor publice ale lui Șor prin intermediul rețelelor sociale. Prin intervențiile lui publice, cu ”adresări către poporul moldovenesc”, prin intermediul Skype, și Facebook-ul este inundat efectiv cu aparițiile lui video, care poartă supratitlul ”Moldova tara mea” (redau întocmai din respect față de libertatea de exprimare) cu o ”sponsorizare” din partea entității numită Dima Cătălina. Sunt sigur că Șor bîntuie și prin alte rețele sociale în care eu nu am profil. Caută cineva sponsorizările acestea?

Astfel, constatăm că ”șovăielile” guvernanților ne arată că banditul fugar e încă puternic!

În final, nu pot să nu pomenesc nimic despre ”anturajul extrem de liber și lăsat în pace” al lui Plahotniuc, începînd cu fostul premier Pavel Filip, care parcă nu ar fi tutelat nici o nelegiuire. De ce sunt atît de timide autoritățile cu Plahotniuc, Șor și anturajele lor complice? Nu-i așa că banii și mijloacele lor de șantaj au eficiență în cele mai înalte structuri? Ce ziceți, că eu mă opresc aici?