UE ar trebui sa-si vaccineze toti cetatenii pina la sfirsitul Verii

Uniunea Europeană ar trebui să fie în măsură să îi vaccineze pe toţi cetăţenii europeni „pînă la sfîrşitul Verii”, a declarat, Joi, la Roma, comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton, care răspunde de aspectele industriale ale fabricării vaccinurilor, relatează AFP. „Situaţia privind vaccinurile este liniştitoare. Este o provocare enormă şi totuşi am reacţionat cu o mare rapiditate”, a declarat Breton în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul italian al Dezvoltării Economice, Giancarlo Giorgetti.

„Am extrem de multă încredere în capacitatea Europei de a livra vaccinurile mai rapid şi cred că pînă la sfîrşitul Verii îi vom putea vaccina pe toţi cetăţenii europeni”, a dat el asigurări.

„Pînă la sfîrşitul anului, Europa va fi în măsură să producă 2-3 miliarde de vaccinuri pe an”, a afirmat el. „Europa este primul continent pentru producţia de vaccinuri, urmează apoi SUA cu două miliarde. (…) Vom putea conta pe 5 miliarde de vaccinuri pe an în lumea întreagă”, a conchis el.

Aceste declaraţii au intervenit în contextul în care prim-ministrul italian Mario Draghi i-a cerut, Miercuri seara, preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să accelereze răspunsul UE la pandemie, „în special în ceea ce priveşte vaccinurile”.

Întîrzierile în livrarea vaccinurilor anti-COVID, a căror achiziţie a fost organizată la nivel european de Comisia Europeană, fac obiectul criticilor în numeroase state membre.