UE A ADOPTAT NOI SANCTIUNI IMPOTRIVA RUSIEI

Uniunea Europeană /UE/ a publicat luni o nouă listă neagră cu persoane şi entităţi ruse şi ucrainene proruse sancţionate pentru implicarea în conflictul din estul Ucrainei, printre acestea aflîndu-se şi doi miniştri adjuncţi ai apărării de la Moscova.

Arkadi Bahin şi Anatoli Antonov, prim-viceministru şi, respectiv, viceministru în Ministerul rus al Apărării, au fost trecuţi pe această listă, deoarece au contribuit "la susţinerea desfăşurării de trupe ruse în Ucraina", conform motivaţiei publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Pe lista UE, care conţine în total 19 persoane şi nouă entităţi, se află şi Andrei Kartapolov, adjunctul şefului Statului General al forţelor armate ruse, dar şi doi membri ai Dumei din Rusia, interpretul Iosif Kobzon şi Valeri Raşkin.

Mai mulţi înalţi responsabili politici şi militari ai autoproclamatelor republici Doneţk (DNR) şi Lugansk (LNR), un procuror, precum şi batalioane ale rebelilor sînt, de asemenea, pe listă.

Sancţiunile presupun îngheţarea activelor şi interdicţia de călătorie în Uniunea Europeană.

Decizia de a impune Rusiei noi sancţiuni a fost luată la Consiliul miniştrilor de Externe ai UE, care a avut loc la Bruxelles, pe 29 ianuarie. Sancţiunile au fost extinse în legătură cu atactul cu rachete asupra oraşului Mariupol, soldate cu cel puţin 30 de morţi.

Sursa: Moldpres