Ucrainenii au declansat ofensiva in Sudul tarii. In timp ce barbatii se indreapta spre front, femeile si copiii au plecat spre Vestul Ucrainei

Ucrainenii au anunţat, Sîmbătă seară, că au început o ofensivă importantă în Sudul ţării. Au atacat în forţă inamicul din direcţia Nikolaev şi ar fi silit armata rusă să se retragă în dezordine spre Herson.

La rîndul lor, ruşii au anunţat preluarea controlului în Lîman, informaţii neconfirmate de Kiev.

Luptele pentru oraşul Severodoneţk din Estul Ucrainei continuă, forţele ruseşti efectuînd operaţiuni de asalt, transmite Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene, potrivit Sky News.

„Folosind artileria, forţele Rusiei au desfăşurat operaţiuni de asalt în zona oraşului Severodoneţk”, a spus Statul Major, într-un comunicat pe pagina sa de Facebook. „Luptele continuă”. „Rămîn o ameninţare bombardamentele şi raidurile aeriene dinspre Belarus asupra obiectelor din infrastructura ucraineană”. „Severodoneţk este sub tiruri de foc constant al inamicului”, a scris pe reţelele sociale Poliţia.   Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că lupte importante se duc şi în Lîsîceansk, Bahmut şi Popasna, iar Mikolaiv a fost bombardat Sîmbătă, ducînd la moartea unui civil.

Liderul de la Kiev a spus că se aşteaptă ca Occidentul să vină cu ajutor militar săptămîna viitoare, pentru ca forţele ucrainene să poată lupta împotriva ofensivei ruse din Donbas.  

În ultimele 24 de ore, armata rusă nu a reuşit să cucerească prea mult teren în faţa rezistenţei îndîrjite a ucrainenilor, care au reuşit să recupereze mai multe localităţi pierdute în zilele trecute, în jurul oraşului Severodoneţk şi în Sudul acestuia. Asta, deşi ruşii se laudă deja că au pus stăpînire pe Lîman, al doilea mare oraş din regiune.   Toate oraşele ucrainene de pe linia frontului sunt bombardate intens de ruşi. În Lisihansk, poliţiştilor le revine sinistra misiune de a duce cadavrele în gropi săpate în pripă la marginea localităţii.  

„E imposibil să ţină pasul cu numărul de morţi din cauza intensităţii luptelor. Numai aici sunt 150 de cadavre. Deja sapă alte gropi, nu doar asta, ci şi acest şanţ imens, pentru că se aşteaptă la mult mai multe victime”, a raportat un jurnalist Sky News.   „În multe privinţe, luptele sunt foarte apropiate, le-aş descrie drept lupte de cuţit. Sunt orașe, sate şi cătunuri în care ucrainenii şi ruşii luptă foarte aproape unii de alţii. Şi totul e foarte dinamic. Se întîmplă ca localităţi să cadă astăzi în mîinile ruşilor, iar ucrainenii să le recucerească după cîteva zile”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului.  

Dacă ruşii reuşesc să cucerească Severodoneţk, următoarea linie de apărare e chiar în oraşul Lisihansk. Mai toţi locuitorii au fost evacuaţi. În timp ce bărbaţii se îndreaptă spre front sau spre taberele de antrenament, femeile şi copiii au plecat spre Vestul Ucrainei.