UCRAINA-UE: ACORDUL DE ASOCIERE CU UE VA FI SEMNAT "ÎN CEA MAI APROPIATĂ PERSPECTIVĂ"

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a dat asigurări, vineri, la Vilnius, unde are loc summitul Parteneriatului Estic, că Ucraina va semna Acordul de asociere la UE "în cea mai apropiată perspectivă".

"Ucraina şi UE sînt în etapa finală a încheierii Acordului de asociere. Confirm intenţia Ucrainei de a semna Acordul de asociere în cea mai apropiată perspectivă", a afirmat şeful statului ucrainean la reuniunea plenară a participanţilor la summitul de la Vilnius. Preşedintele ucrainean a adăugat că, pentru semnarea acordului, "mai trebuie făcuţi cîţiva paşi decisivi", precum pregătirea condiţiilor necesare care "să asigure rezultate maxime din aplicarea acordului"

"Sînt convins că Ucraina şi UE vor duce la bun sfîrşit această etapă finală, al cărei scop trebuie să fie realizarea programului de măsuri comune menite să permită adaptarea economiei Ucrainei la noile realităţi", a afirmat în acelaşi context Viktor Ianukovici. El a dat în continuare asigurări că "parcursul european" rămîne pentru Ucraina o direcţie strategică pentru dezvoltarea ei viitoare şi că "pauza necesară în procesul de pregătire a acordului nu înseamnă suspendarea definitivă a reformelor necesare pentru integrarea europeană" a ţării sale.

Declaraţiile preşedintelui Ianukovici au intervenit după ceremonia la care Republica Moldova şi Georgia au parafat Acordul de Asociere, implicit pe cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, şi la care Ucraina, ţară care era mai avansată în procesul de apropiere faţă de UE, ar fi trebuit să semneze acest acord. Însă, guvernul de la Kiev a decis săptămîna trecută suspendarea procesului de pregătire a Acordului de asociere la UE şi relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi cu alte state membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Sursa: Moldpres