”Ucraina se afla intr-un razboi de uzura si are nevoie de sprijin pe termen lung din partea NATO”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că Ucraina se află într-un „război de uzură”. În asta se transformă lupta. El le-a cerut aliaţilor să se pregătească pentru a susţine mult timp statul ucrainean. Secretarul general al Alianţei a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat portalului grec Capital.

"Trebuie să fim pregătiţi pentru un drum lung. Acest război poate dura mult timp, şi trebuie să fim pregătiţi, pentru că nimeni nu poate spune cît timp, dar trebuie să fim pregătiţi pentru mult timp și de aceea solicit aliaţilor să susţină Ucraina. Fiţi gata să o faceţi mult timp şi fiţi gata să acordaţi asistenţă suplimentară. Pentru că acum devine din ce în ce mai mult un război de uzură", a spus Stoltenberg.

Secretarul general a vorbit şi despre furnizarea de arme către Ucraina. Potrivit acestuia, aliaţii NATO transferă acum din ce în ce mai multe modele standard de echipamente ale Alianţei. Poziţia, în acest sens, s-a schimbat, deoarece la început statului ucrainean i-au fost trimise în mare parte arme sovietice.

Reamintim că şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov, a prezis că, pînă la sfîrşitul anului acesta, acţiunile militare se vor reduce pînă aproape de zero, iar punctul de cotitură va începe în August, cînd armele occidentale vor ajunge în diverse cantităţi şi vor fi utilizate pe scară largă pe cîmpul de luptă.