Ucraina primeste garantii de credit de 1 miliard de dolari din partea SUA, arme si un imprumut de la Canada

Statele Unite intenţionează să ofere Ucrainei garanţii de credit în valoare de un miliard de dolari, a indicat Luni purtătoarea de cuvînt adjunctă a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, notează AFP, potrivit agerpres.

„Este ceva ce avem în vedere în cadrul sprijinului macroeconomic suplimentar” pentru Ucraina, a spus ea.

Economia Ucrainei, afectată de corupţie endemică şi una dintre cele mai sărace din Europa, suferă considerabil din cauza tensiunilor crescute legate de o posibilă invazie rusă.

Adresîndu-se prin telefon mai multor înalţi responsabili ai Congresului, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate al Preşedintelui Joe Biden, a făcut cunoscut Luni dimineaţă că Statele Unite vor oferi garanţii pentru împrumuturi Ucrainei, de pînă la un miliard de dolari, a precizat pentru AFP o sursă participantă la discuţii.

Pe lîngă ajutorul economic şi umanitar, Statele Unite au furnizat deja Kievului anul trecut 650 de milioane de dolari în asistenţă de securitate.

De asemenea, Germania s-a angajat Luni să-şi continue „cu hotărîre” ajutorul economic acordat Ucrainei.

Canada va trimite arme în Ucraina şi a acordat un nou împrumut de 500 de milioane de dolari canadieni (347 de milioane de euro), a anunţat Luni premierul Justin Trudeau.

Este prima dată cînd Canada trimite echipamente militare şi muniţie letale în Ucraina. Aceasta va reprezenta o livrare de 7,8 milioane de dolari canadieni, a precizat Justin Trudeau.

În paralel, ţările membre ale G7 îşi înmulţesc ameninţările cu sancţiuni economice „avînd consecinţe masive” pentru Rusia, mai scrie AFP.