Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Este ziua a 127-a de la izbucnirea conflictului militar din Ucraina. Zelenski a decis să pună capăt relaţiilor diplomatice cu Siria după ce Guvernul de la Damasc a recunoscut independenţa regiunilor pro-ruse Doneţk şi Lugansk, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 09.46 Preşedintele rus Vladimir Putin respinge responsabilitatea armatei ruse într-un atac soldat cu cel puţin 18 morţi, potrivit Kievului, vizînd un centru comercial din Kremenciuk, în Ucraina, relatează AFP.

”Armata noastră nu loveşte nici o instalaţie de infrastructură civilă. Avem toate posibilităţile să ştim unde şi ce se află”, a dat asigurări, Miercuri, într-o conferinţă, la Ashgabat, Capitala Turkmenistanului, liderul de la Kremlin. ”Nimeni nu trage, la noi, aşa, la întîmplare. În mod normal, asta se face în baza datelor de la informaţii despre ţinte şi cu arme de înaltă precizie”, a subliniat el. ”Sunt convins că, de această dată, totul s-a făcut exact în acest fel”, a subliniat Putin.

UPDATE 06:15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, Miercuri seară, că miliardarul Richard Branson a vizitat Ucraina şi a promis ajutor pentru reconstrucţie.

"Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din lume, Richard Branson, a vizitat Ucraina. El este mai mult decît un antreprenor. Este un vizionar, un om care lucrează pentru progres şi cea mai bună tehnologie pentru întreaga omenire. A venit în Ucraina şi a vizitat Hostomel, unde a discutat, în special, despre posibilitatea de a reconstrui aeroportul şi de a construi "Mriya", cea mai mare aeronavă din lume. Venirea lui este un semnal foarte puternic pentru toată lumea că Ucraina va rezista acestui război. Şi îi sunt recunoscător domnului Branson pentru disponibilitatea sa de a se alătura reconstrucţiei postbelice a ţării noastre", a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat schimbul a 144 de soldaţi cu Rusia, subliniind că cel mai în vîrstă are 65 de ani, iar cel mai tînăr are 19 ani. "144 de războinici ucraineni au fost aduşi acasă din captivitatea rusă. 59 militari ai Gărzii Naţionale, 30 - din Marină; 28 - din Armată, 17 grăniceri, 9 militari, 1 poliţist. Cel mai în vîrstă dintre eliberaţi are 65 de ani, cel mai tînăr 19. În special, 95 de apărători ai Azovstal se întorc acasă. Sunt recunoscător Serviciului de Informaţii pentru Apărare a Ucrainei şi tuturor celor care au lucrat pentru acest rezultat. Vom face totul pentru a aduce acasă fiecare bărbat şi femeie ucraineană", a spus Preşedintele ucrainean.

UPDATE 05:00 Preşedintele Zelenski a decis să pună capăt relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce Guvernul de la Damasc a recunoscut independenţa regiunilor separatiste pro-ruse din Estul Ucrainei.

„Nu vor mai exista relaţii între Ucraina şi Siria”, a spus Zelenski, pe Telegram. El a mai adăugat că presiunea sancţiunilor împotriva Siriei va fi şi mai mare. 

SUA a anunţat, Miercuri, transferarea a 1.3 miliarde de dolari Guvernului ucrainean. Acesta este un ajutor economic care face parte din sprijinul de 7,5 miliarde de dolari promis de către Administraţia Biden.

''Cu acest ajutor economic, ne reafirmăm angajamentul ferm faţă de poporul ucrainean în timp ce se apără de agresiunea lui Putin şi lucrează pentru a-şi susţine economia'', a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat, relatează Agerpres.

UPDATE 03:00 Guvernatorul din regiunea Lugansk, Serhii Haidai, a afirmat că încă mai sunt aproximativ 15.000 de persoane în oraşul Lisichansk, grav afectat de bombardamentele forţelor armate ruse din aceste zile, relatează Libertatea.ro. „Luptele continuă la periferia oraşului, ruşii încearcă să îl ia cu asalt în mod constant. În ultima vreme, băieţii noştri au lovit depozite, cartiere generale şi barăci ale forţelor ruse, iar acest lucru face posibilă o pauză a acestor atacuri”, a spus Haidai în cadrul unui interviu televizat. 

UPDATE 00:00 Ucraina şi UE au semnat un acord privind liberalizarea transportului rutier. Potrivit acordului, transportatorii ucraineni nu trebuie să obţină autorizaţii pentru intrarea în ţările din Uniunea Europeană. În acordul semnat Miercuri, se prevede recunoaşterea permiselor de conducere ucrainene de către UE, relatează The Kiev Independent.