Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Oficialii ucraineni au spus recent că Rusia a distrus podul peste rîu, care leagă Severodoneţk de Lysychansk, întrerupînd rutele de evacuare pentru civili. ISW a spus că această mişcare a fost probabil o încercare de a tăia liniile de comunicaţie terestre ucrainene care merg de la Bakhmut la Lysychansk şi Severodonetsk, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 15.40 ​Forţele armate ucrainene au anunţat că l-au eliminat pe „Adam cel Groaznic”, unul dintre cei mai temuţi lunetişti ai armatei ruse. Acesta a luptat anterior în Donbas şi Siria. Ofiţerul ucrainean care a făcut anunţul notează că „Adam cel Groaznic” a fost în cele din urmă „denazificat şi demilitarizat oficial”. 

UPDATE 13.53 Înainte de desfăşurarea summitului miniştrilor Apărării care va avea loc Miercuri la Bruxelles, Ucraina solicită noi echipamente militare pentru a învinge inamicul, relatează CNN. „Este simplu – pentru a pune capăt războiului avem nevoie de paritatea armelor grele”, a afirmat Mihailo Podoliak, consilierul Preşedintelui Volodimir Zelenski, pe Twitter. 

UPDATE 11.22 Trupele ruse au respins Armata ucraineană din centrul Severodoneţkului, un oraş-cheie în Estul Ucrainei, pentru care luptă cele două armate, anunţă Luni Statul Major ucrainean, relatează AFP.

”Cu susţinerea artileriei, inamicul a dat un asalt la Severodoneţk, a înregistrat un succes parţial şi ne-a respins unităţile din centrul oraşului. Ostilităţile continuă”, anunţă într-un buletin actualizat, Luni dimineaţa, pe Facebook, Armata ucraineană. UPDATE 09.52 Analiza Ministerului britanic al Apărării Ministerul britanic al Apărării comunică, în aprecierea de Luni dimineaţă, că operaţiunile militare de traversare a rîurilor vor fi printre cei mai importanţi factori ce vor determina soarta războiului.
UPDATE 08.33 Rusia a obţinut venituri de 93 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său cu Ucraina, majoritatea către UE, potrivit unui raport al unui centru de cercetare independent publicat Luni.

UPDATE 05.22 Amnesty International Amnesty International a găsit fragmente de muniţie cu dispersie 9n210/9n235 la Harkov. Cercetătorii au găsit, de asemenea, mai multe aşchii pe sol, corespunzătoare urmelor lăsate de muniţiile cu dispersie 9n210 / 9n235.

Medicii de la două spitale din Harkiv au arătat cercetătorilor Amnesty International schije pe care le-au scos de la victimele bombardamentului cu muniţii cu dispersie. Muniţiile cu dispersie sunt de fapt un container care conţine zeci de submuniţii. Ele sunt împrăştiate la o înălţime dată deasupra solului. Un procent mare de submuniţii nu explodează la impact şi, astfel, se transformă efectiv în mine terestre. Utilizarea (precum şi producţia, acumularea, vînzarea sau transferul) de muniţii cu dispersie este interzisă de dreptul internaţional.  

UPDATE 01:53 Preşedintele Ucrainei Zelensky a spus că victimele ruşilor de la începutul războiului ar putea depăşi 40.000 de militari în Iunie.

UPDATE 00.15 La marginea oraşului Mariupol a fost dezvelit un nou semn de oraş pictat în culorile drapelului Rusiei, înlocuind un monument care fusese colorat în albastru şi auriu, culorile steagului Ucrainei. Steaguri ruseşti au fost, de asemenea, arborate pe o autostradă către oraşul-port, care acum este în întregime sub controlul forţelor susţinute de Moscova. Potrivit autorităţilor instalate de Kremlin, portul maritim este acum gata să funcţioneze ca de obicei şi să fie folosit pentru a expedia mărfuri către şi dinspre Rusia. Ocupanţii ruşi au mutat din nou o încărcătură de oţel laminat din portul Mariupol – este deja a treia navă care pleacă din Mariupol spre Rusa.
Loviturile cu rachete ale ocupantului rus au deteriorat infrastructura feroviară a Ucrainei, pagubele cifrîndu-se, conform surselor ucrainene, la circa 2,7 miliarde de dolari. Lungimea totală a căilor ferate avariate este de aproximativ 6.300 km, iar numărul podurilor avariate se ridică la 41.