Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Ucraina se află într-un „război de uzură” şi are nevoie de sprijin pe termen lung din partea ţărilor NATO a declarat secretarul general al organizaţiei, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 08.00 Nouă persoane, între care un bebeluş de cinci luni, au murit, Joi, în Harkov, în timpul unor "bombardamente intense" în zone rezidenţiale din apropiere de centrul oraşului, potrivit lui Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov.

Printre cei ucişi se numără "o familie care pur şi simplu mergea pe stradă – un bărbat îşi ducea bebeluşul de cinci luni şi a murit în timp ce îl ţinea în braţe. Mama bebeluşului este grav rănită şi este în spital acum", a spus Sinegubov.  

UPDATE 07.20 Cea mai urgentă nevoie a Ucrainei o reprezintă MLRS (sistem de lansare de rachete multiple) pentru a contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte armamentul greu, a spus ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit CNN.

Potrivit CNN, Administraţia Biden se pregăteşte să crească nivelul armelor pe care le oferă Ucrainei, trimiţînd sisteme avansate, de rachete cu rază lungă de acţiune, avînd în vedere că aceasta devine principala solicitare a ucrainenilor, potrivit mai multor oficiali.

UPDATE 02.38 Şeful administraţiei militare-civile ale oraşului Severodoneţk, Alexander Stryuk, a povestit despre situaţia din oraş. DRG-ul rus a intrat în hotelul Mir, dar oraşul rezistă.

„Autostrada Bakhmut-Lysychansk este sub foc, Forţele Armate fac tot ce este necesar pentru ca traseul să fie sigur; acum traficul pe autostradă este posibil, dar extrem de periculos”, a spus Stryuk. Doar 12 persoane au fost evacuate astăzi din Lysychansk. Potrivit şefului VCA, acum evacuarea în regiune se face în grupuri mici, „60% din fondul de locuinţe din Severodoneţk a fost distrus, 85-90% din clădirile oraşului sunt deteriorate şi vor avea nevoie de reparaţii majore”, a spus Stryuk. Potrivit acestuia, s-au înregistrat cel puţin o mie şi jumătate de morţi şi îngropaţi în oraş, aproximativ 12-13 mii de oameni mai rămîn în Severodoneţk.

UPDATE 00.53 ”Ofensiva actuală a ocupanţilor din Donbass poate face această regiune de nelocuit. Popasna, Bakhmut, Lyman, Lysychansk, Severodonetsk sunt transformate în scrum. Ca Volnovakha, ca Mariupol. În oraşele şi comunităţile mai apropiate de graniţa cu Rusia, la Doneţk, se adună la Lugansk - toţi cei care pot să ocupe locul celor ucişi şi răniţi în contingentul de ocupaţie. Toate acestea, inclusiv deportarea poporului nostru şi masacrul civililor, sunt o politică evidentă de genocid dusă de Rusia", a spus Preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său video.