Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Rusia duce un război total în Ucraina. Zelenski laudă cei 156 de oameni care au reuşit să fie evacuaţi, Marţi, din fabrica Azovstal, acolo unde au stat blocaţi în ultimele două luni din cauza atacurilor ruseşti la Mariupol, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 9.01 Rachetele ruse au provocat distrugeri, Marţi seară, în mai multe oraşe ucrainene, în special la trei centrale electrice din Liov, a anunţat primarul Andrii Sadovîi. În prezent, mai multe cartiere din acest important oraş din Vestul Ucrainei au rămas fără electricitate, transmite AFP.

„Trei centrale electrice au fost avariate în urma unui atac cu rachete”, a declarat, pe Telegram, primarul Andrii Sadovîi, adăugînd că staţiile de pompare au rămas fără electricitate din cauza distrugerilor. Cel puţin o persoană a fost rănită, a adăugat el, potrivit Agerpres.   

Potrivit presei ucrainene, întreruperile de curent au afectat mai multe cartiere din Liov. Autorităţile locale au informat despre bombardamente şi în regiunile Viniţa (centru), Odesa (Sud-Vest) şi Kirovograd (centru), fără a indica dacă au existat pagube.  

Regiunea Transcarpatia, pînă acum cruţată, a fost afectată de război pentru prima dată de la începutul invaziei ruse. „O rachetă a căzut într-o zonă muntoasă din Transcarpatia. Serviciile lucrează la faţa locului, clarificăm informaţiile despre răniţi şi posibile victime”, a indicat, pe Telegram, guvernatorul acestei regiuni, Viktor Mikita.

UPDATE 06:10 Patru coridoare umanitare sunt planificate către Zaporojie, dacă "situaţia de siguranţă va permite", relatează viceprim-ministrul ucrainean, Iryna Vereshchuk. Cele patru coridoare umanitare sunt planificate de la Mariupol, Lunacharske Circle, Tokmak şi Vasylivka.

UPDATE 04:35 Ucrainenii au reuşit să distrugă o serie de vehicule militare ruseşti în regiunea Harkov. O filmare cu drona surprinde o serie de vehicule militare distruse ce se întinde pe aproximativ 18 kilometri în satul Sulyhivka, la Sud de Izium, în regiunea Harkov, relatează CNN.

UPDATE 03:30 Preşedintele Zelenski a spus, în discursul său de Marţi noapte, că 156 de persoane au fost evacuate de la combinatul siderurgic Azovstal şi au sosit la Zaporizhzhia. 

„Sunt recunoscător tuturor celor de care depindea salvarea acestor oameni. Cine a fost de acord şi cine a ajutat. Sunt recunoscător tuturor celor care au asigurat mişcarea fizică a oamenilor prin coridorul umanitar”, a spus Volodimir Zelenski.

Grupul celor 156 de persoane evacuate cu succes s-a adăpostit în ultimele 2 luni în fabrica Azovstal din Mariupol, iar salvarea acestor oameni a necesitat un efort foarte lung şi multe negocieri, după cum relatează Preşedintele ucrainean.

Conform rapoartelor locale, ruşii au continuat bombardamentele pe tot parcursul evacuării, relatează BBC.

UPDATE 02:30 Un oficial ucrainean anunţă că în urma atacurilor ruseşti din regiunea Doneţk şi-au pierdut viaţa 21 de civili. Guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko, a declarat că 10 persoane au murit la o fabrică de cocsificare din oraşul Avdiivka. Acesta a relatat, într-o postare pe reţelele de socializare, că este cel mai mare număr de morţi într-o zi, după atacul ruşilor de luna trecută, atunci cînd peste 50 de persoane au fost ucise în urma unui atac asupra unei gări din oraşul Kramatorsk. 

UPDATE 01:00 Ruşii anunţă că, de Miercuri, va fi deschis zilnic un coridor umanitar din Mariupol. Rezidenţii vor avea voie să decidă unde vor să ajungă, conform declaraţiilor Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. 

”În conformitate cu decizia conducerii Federaţiei Ruse, din 4 Martie 2022, cu respectarea strictă a dreptului internaţional şi în scopuri pur umane, zilnic, între orele 08:00 şi 20:00, ora Moscovei, fără nici o restricţie, se deschide un coridor umanitar pe direcţia Mariupol pentru evacuarea civililor, în primul rînd femei, copii, cetăţeni în vîrstă, în orice direcţie doresc”, a declarat, Marţi, Mihail Mizintsev, şeful Centrului de Control al Apărării Naţionale al Federaţiei Ruse. 

UPDATE 00:30 Marţi seară, primarul din Liov, Andriy Sadovi, a anunţat că în oraş au fost auzite mai multe explozii în urma unui atac de rachete al armatei ruse. Acesta le-a transmis cetăţenilor să rămînă în adăposturi pentru a fi în siguranţă. În urma atacului cu rachete, trei centrale au fost avariate. 

Şeful administraţiei regionale din Transcarpatia, Viktor Mikita, a declarat că au avut loc primele atacuri cu rachete ale ruşilor în zona muntoasă din Ucraina. Acesta i-a rugat pe cetăţeni să nu filmeze în zonă pentru a nu oferi inamicului informaţii despre situaţia din teren. Este prima oară cînd ruşii atacă un obiectiv din zona Transcarpatiei.  UPDATE 00:00 Cel puţin 10 civili au fost ucişi în timpul unui bombardament al armatei ruse asupra unei fabrici din Doneţk. 

„Ruşii ştiau exact unde ţintesc – muncitorii tocmai îşi terminaseră tura şi aşteptau în staţia din fabrică autobuzul care să-i ducă acasă. Încă o crimă cinică a ruşilor pe pămîntul nostru. Vor trebui să răspundă pentru tot!”, a postat Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei Regionale de Stat Doneţk, pe Telegram.