Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic. Rusii spun ca opresc ofensiva doar daca Kievul capituleaza

Este a 125-a zi de la începutul războiului Rusiei lui Putin împotriva Ucrainei. Marţi dimineaţă, Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat Statelor Unite să recunoască Rusia ca stat terorist. Cererea vine după atacul cu rachete care a vizat Luni după-amiază un centru comercial din oraşul Kremenciuk. Potrivit preşedinţiei ucrainene, peste 1.000 de persoane se aflau în mall înainte de atac. Bilanţul actual este de 18 morţi, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 17.11 Un nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia: Kievul recuperează 17 persoane, iar Moscova 15, au anunţat, Marţi, serviciile de informaţii ucrainene.

UPDATE 16.00 „Rusia nu poate şi nu trebuie să învingă” în războiul din Ucraina, iar sancţiunile care i-au fost impuse vor fi menţinute „atît tmp cît va fi necesar”, dă asigurări Marţi Preşedintele francez Emmanuel Macron, după summitul G7 care a avut loc în Alpii Bavarezi, relatează AFP.

Pe de altă parte, Preşedintele francez a refuzat să catalogheze Rusia drept stat terorist, aşa cum a cerut mai devreme omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Statele G7, cărora li s-au alăturat ţări emergente, inclusiv India şi Africa de Sud, au condamnat invazia „ilegală” a Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 15.56 Trupele ruse au tras Marţi asupra zonei industriale din Harkov. O clădire a fost cuprinsă de flăcări după atac, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov. „Potrivit unor informaţii preliminare, există cinci răniţi. O persoană a fost internată în stare gravă. Datele sunt în curs de actualizare”, a scris oficialul ucrainean pe canalul său de Telegram. Acest atac survine după cel de Luni de la Severnaia Saltovka, tot din regiunea Harkov, soldat cu nouă morţi şi nouă răniţi. În urma atacului, autorităţile ucrainene au deschis un dosar penal pentru încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului.

UPDATE 14.03 Kremlinul anunţă Marţi că ofensiva sa în Ucraina se va termina atunci cînd autorităţile ucrainene capitulează, relatează AFP. „Partea ucraineană poate pune capăt (războiului) în această zi. Trebuie să ordone unităţilor naţionaliste să depună armele. Trebuie să le ordone militarilor ucraineni să depună armele şi trebuie să pună în aplicare toate condiţiile stabilite de Rusia”, declară un purtător de cuvînt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. „Atunci totul se va termina într-o singură zi”, subliniază purtătorul de cuvînt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE 9.44 Un bombardament rusesc s-a soldat cu cel puţin 18 morţi, într-un centru comercial din Ucraina, anunţă Marţi autorităţile locale, provocînd un val de condamnări ale liderilor G7, reuniţi în Germania, care denunţă o ”crimă de război”, relatează AFP. Acesta este ”unul dintre cele mai sfruntate acte teroriste din istoria europeană”, a denunţat Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a lovit ”un oraş liniştit, un centru comercial obişnuit, în care se aflau femei, copii, civili obişnuiţi”, a denunţat el.

UPDATE 07.43 Opt morţi la Lisiceansk, unde forţe ruse iau cu asalt oraşul, afirmă un oficial militar ucrainean Cel puţin opt oameni au murit şi 42 au fost răniţi după ce o rachetă provenită dintr-un lansator de rachete multiple rusesc (MLRS) a lovit o mulţime care lua apă de la o cisternă, a afirmat luni Serghei Gaidai, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, citat de CNN.  

„Azi la Lisiceansk, cînd populaţia civilă lua apă de la o cisternă, ruşii au tras spre o mulţime de oameni cu MLRS Hurricane”, a spus Gaidai. „Opt locuitori din Lisiceansk au murit, 21 de oameni au fost duşi la spital şi cinci au rămas la Lisiceansk după ce au primit îngrijiri medicale. 16 cetăţeni au fost evacuaţi la spitale din alte regiuni”, a adăugat el.  

UPDATE 05:00 Liderii G7 condamnă atacul asupra mall-ului din Ucraina Liderii G7 au condamnat atacul abominabil asupra centrul comercial din Kremenciuk, în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste zece persoane. „Atacuri fără discernămînt asupra civililor nevinovaţi constituie o crimă de război. Preşedintele rus Putin şi cei responsabili vor fi traşi la răspundere”, se arată în declaraţia liderilor G7. Conform preşedintelui Zelenski, în momentul atacului, peste 1.000 de persoane se aflau în interior. 

UPDATE 02:00 Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că nu ar paria pe Rusia, în ciuda progreselor făcute de aceştia în Estul Ucrainei. „Experţii militari ne spun că mişcările Rusiei sunt mult mai lente, mai puţine decît se aşteptau. Aşa că Rusia are din ce în ce mai multe probleme. Nu aş paria deloc pe Rusia. Dimpotrivă, ucrainenii ştiu pentru ce luptă. Ei sunt motivaţi. Iar ruşii habar nu au pentru ce luptă, pentru că nici măcar nu văd vreun sens în acest război”, a declarat von der Leyen.

UPDATE 00:00 Secretarul american de stat, Antony Blinken, a vorbit despre teribilul atac rusesc asupra unui mall din Kremenciuk. El şi-a exprimat oroarea faţă de acţiunea ruşilor şi a promis că va trage Moscova la răspundere. „Lumea este îngrozită de atacul cu rachete al Rusiei de astăzi, care a lovit un centru comercial ucrainean aglomerat – ultimul dintr-o serie de atrocităţi”, a scris Blinken, pe Twitter. 

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 00:59
07.04.24 - 00:09