Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic. Pentru rusi, foamea a devenit arma

Rusia duce un război total în Ucraina. Civilii sunt ţinte ale armatei ruse, iar prizonierii atunci cînd nu sunt omorîţi pe loc sunt umiliţi şi torturaţi. Foamea este folosită pe post de armă, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 11.16 Autorităţile ucrainene prevăd noi evacuări ale locuitorilor din Mariupol Luni, după o primă operaţiune care a permis ieşirea a o sută de civili din uzina Azovstal, asediată de forţele ruse în acest port strategic din Sud-Estul Ucrainei, potrivit AFP.

La Bruxelles, miniştrii Energiei din 27 de state se vor întîlni pentru a analiza o stopare progresivă a achiziţiilor de petrol din Rusia pentru a sancţiona războiul din Ucraina.  „Pe 2 Mai, evacuarea din Mariupol începe la ora 7.00 (4.00 GMT)”, a anunţat pe Telegram Pavlo Kirilenko, guvernatorul regional al Noneţk, în noaptea de Duminică spre Luni. 

Operaţiunea de evacuare a început Sîmbătă şi a fost făcută în coordonare de Ucraina, Rusia şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Întîi au fost evacuaţi civilii din subteranul imensei oţelării Azovstal. 

„Astăzi, pentru prima dată de la începutul războiului, acest culoar umanitar a început să funcţioneze. Pentru prima dată, există două zile de încetare a focului pe acest teritoriu” al complexului siderurgic, a declarat, Duminică seară, Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

„Mai mult de 100 de civili au fost deja evacuaţi, mai întîi femei şi copii”, a precizat Preşedintele, adăugînd că primii evacuaţi vor sosi la Zaporojie, oraş situat la Vest de Mariupol, Luni dimineaţă.

Zelenski a adăugat şi că „speră ca aceste condiţii să permită continuarea evacuărilor din Mariupol”. 

Vicepremierul ucrainean, Iryna Verechchuk, a reamintit însă că „sute de civili rămîn blocaţi în Azovstal”, alături de soldaţii ucraineni care încă rezistă sub bombele ruseşti. „Situaţia a devenit semnul unui adevărat dezastru umanitar, pentru că oamenii rămîn fără apă, alimente şi medicamente”, a avertizat ea.

Mii de civili au reuşit să plece de la începutul războiului, pe 24 Februarie, din Mariupol, oraş-port populat înainte de război cu o jumătate de milion de locuitori şi aflat acum sub control rusesc, după săptămîni de bombardamente, care aproape l-au distrus complet şi au provocat cel puţin 20.000 de morţi, potrivit ucrainenilor.

Noi imagini prin satelit de la Maxar Technologies, realizate pe 29 Aprilie, au arătat că aproape toate clădirile imensului complex siderurgic au fost distruse de bombardamente. Soldaţii şi civilii ucraineni s-au adăpostit în numeroasele galerii subterane ce datează din epoca sovietică. 

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a respins ipoteza conform căreia Rusia ar încheia războiul la 9 Mai, data cînd este comemorată în Rusia capitularea Germaniei naziste din 1945. 

UPDATE 7.26 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia se angajează să lucreze pentru a preveni izbucnirea războiului nuclear, informează lefigaro.fr.

"Presa occidentală denaturează ameninţările ruseşti”, a spus Lavrov, vorbind în rusă, printr-un interpret italian, la televiziunea din Peninsulă. "Rusia nu a încetat niciodată eforturile de a ajunge la acorduri care să asigure că un război nuclear nu va începe niciodată”, a adăugat el.

UPDATE 05.55 La Belgorod, în Rusia, Luni seara, s-au auzit sunetele a două explozii puternice. Potrivit sediului operaţional, nu există pagube, nici victime, a declarat guvernatorul Regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov pe canalul său Telegram.  „Acum 30 de minute m-am trezit din două explozii puternice. Potrivit sediului operaţional, nu sunt pagube sau distrugeri.

UPDATE 02.59 Aproape patru milioane şi jumătate de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene din cauza rutelor maritime închise pe fondul unei invazii militare ruse la scară largă, a afirmat reprezentantul Programului Alimentar Mondial al ONU, Martin Frick, citat de Radio Liberty .

„Foamea nu ar trebui să fie o armă”, a spus Frick. El a cerut reluarea aprovizionării cu alimente ucrainene către alte ţări pentru a atenua criza alimentară globală, deoarece multe ţări depind de aprovizionarea cu grîu ucrainean. În Martie, ONU a înregistrat o creştere record a preţurilor la alimente din 1990 cu peste 12 la sută.

UPDATE 02.25 Ocupanţii au început să elibereze certificate de căsătorie ruseşti în Berdiansk. Se raportează că Biroul de Stare Civilă şi-a reluat activitatea în #Berdyansk, pe 30 Aprilie, şi că şase cupluri au primit deja certificate de căsătorie #ruseşti .

UPDATE 01.52 Ucrainenii au vorbit despre tortură şi umilire în captivitatea rusă. Ocupanţii au făcut schimb de prizonieri, aducînd ucraineni răniţi grav şi transportaţi pe platforme feroviare de marfă. Acest lucru a fost anunţat de comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei, Lyudmyla Denisova, pe canalul său de Telegram. Ea a menţionat că cetăţenii ucraineni, după ce s-au întors în Ucraina, vorbesc despre umilinţa şi condiţiile inumane de detenţie din captivitatea rusă. „Printre eliberaţi se numără răniţii grav, cu membre amputate. Cînd au fost luaţi prizonieri, rasiştii au luat cizmele bărbaţilor ucraineni, le-au umplut cu apă şi i-au pus să le încalţe din nou.

Cu membrele îngheţate şi legaţi la ochi, au fost duşi în lagărele ruseşti, apoi în SIZO № 1, închisori din oraşul rus Kursk, unde nu li s-a asigurat nici o îngrijire medicală, a spus ombudsmanul.

De asemenea, a adăugat ea, ucrainenii au fost îmbrăcaţi în uniformă de prizonieri, tunşi, torturaţi, forţaţi să înveţe cîntece patriotice ruseşti şi să le interpreteze pentru supraveghetorii lor. Interogatoriile aveau loc de două-trei ori pe zi, după care bărbaţii au fost bătuţi cu brutalitate şi ulterior forţaţi să semneze documente care să ateste că au fost trataţi bine.

Ocupanţii au decis să facă schimb de prizonieri, fiind aduşi bolnavii grav, cărora li s-au amputat membrele şi degetele de la picioare din cauza degerăturilor. Din cauza lipsei ambulanţelor, ocupanţii i-au dus timp de cinci ore pe platformele feroviare de marfă.

Ea a cerut Comisiei ONU pentru Investigarea Încălcărilor Drepturilor Omului în Invazia Ucrainei de către Rusia să ia în considerare aceste încălcări ale drepturilor prizonierilor de război ucraineni.

După cum a raportat UNIAN, pe 30 Aprilie, 14 ucraineni au fost eliberaţi din captivitatea rusă, 7 militari şi 7 civili.

UPDATE 00.40 Furnizarea de artilerie occidentală către Ucraina va schimba războiul cu Rusia, arată The Washington Post, citînd analişti militari şi oficiali americani. Obuzierele americane şi canadiene care se îndreaptă spre Ucraina sunt tractate de remorci, iar sistemele care vin din Franţa, cunoscute sub numele de obuziere autopropulsate CAESAR, trag aceleaşi obuze explozive de 155 mm, dar de pe şasiului camionului.

Numai Statele Unite i-au promis lui Zelensky aproximativ 190.000 de obuze de artilerie, plus 90 de obuziere pentru a le trage. Utilizarea diferitelor piese de artilerie occidentală este de aşteptat să accelereze tranziţia tactică a ambelor părţi la aşa-numitul foc de contra-baterie, în care forţele armate caută artileria inamică, o localizează şi o atacă, spun analiştii.

"Scopul tău este să găseşti artileria inamică, să capturezi şi să distrugi. Acesta este scopul ţintirii. De îndată ce începe lupta de contrabaterie, tragi şi fugi. Nu zăbovi şi nu te lăsa vizat", a spus George. Flynn, un general de marină pensionat de trei stele şi fost ofiţer de artilerie.

Ocupanţii ruşi l-au capturat pe şoferul autobuzului de evacuare care aştepta la Popasna, a raportat şeful Administraţiei Militare Regionale Lugansk, Serghei Gaidai. „Pe 29 Aprilie, un DRG inamic a tras cu lansatoare de grenade asupra unui vehicul de evacuare din Popasna. Mai multe grupuri de militari ucraineni au vizitat locul în care vehiculul de evacuare a fost lovit de trupele ruse, dar au găsit doar un autobuz avariat, fără oameni la bord, doar cu urme de sînge. După două zile de căutări, a fost găsit şoferul Mihail Pankov. Ruşii au înregistrat un interviu de propagandă cu el şi l-au arătat pe postul central de televiziune rasist”, a spus el.

Potrivit lui Gaidai, ocupanţii l-au obligat să spună că autorităţile ucrainene nu evacuează oameni, că „i-am abandonat pe ai noştri”. "Minciuni ale ruşilor. Ei ucid, mint şi distrug. Înţeleg că Mihail nu avea altă opţiune", a adăugat el.

Potrivit lui Gaidai, asta înseamnă şi că ruşii au confiscat autobuzul şcolar şi îl pot folosi pentru provocări. Şeful OVA a subliniat că se va face tot posibilul pentru eliberarea lui Pankov.

Ruşii au tras şi în autobuzele de evacuare din regiunea Lugansk. Pe 29 Aprilie, în oraşul Popasna, regiunea Lugansk, un grup de sabotaj şi recunoaştere rusesc a tras asupra autobuzelor de evacuare . În urma incidentului, comunicarea cu organizatorii evacuării, care se aflau în vehicul, s-a pierdut. După ce ruşii au tras în coloana de evacuare din Popasna, şoferul şi însoţitorul din cadrul organizaţiilor „umanitare” au dispărut . Al doilea autobuz, care transporta ajutoare umanitare şi trebuia să ia oameni la întoarcere, nu a fost găsit, nu a existat nici o legătură cu şoferul.