Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic. In doua luni de asediu la Mariupol, rusii au ucis de doua ori mai multi oameni decit nazistii in doi ani de ocupare

În Ucraina, ocupanţii au distrus şi au deteriorat peste 250 de instituţii culturale. ICIP lucrează deja pentru a începe reconstrucţia acestor facilităţi în teritoriile eliberate, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 10.10 Ucraina anunţă că a doborît nouă ţinte aeriene ruseşti în ultimele 24 de ore, informează Kiev Independent. Comandamentul Forţelor Aeriene de la Kiev a raportat că a distrus două SU-25 şi şapte drone în ultimele 24 de ore.

UPDATE 09.47 Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, l-a vizitat pe Preşedintele Zelenski la Kiev, transmite The Guardian. În scurta înregistrare video, Pelosi îi spune Preşedintelui ucrainean:

„Vă vizităm pentru a vă mulţumi pentru lupta voastră pentru libertate! Lupta voastră este o luptă pentru toată lumea, aşa că angajamentul nostru este să fim aici pentru voi pînă cînd lupta se va încheia!”.

UPDATE 09.02 Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că forţele ucrainene au distrus pînă acum aproximativ 1.000 de tancuri ruseşti, 2.500 de vehicule blindate şi aproape 200 de avioane. El a spus că Rusia este slăbită, dar „ocupanţii au încă echipamente în stoc şi rachete pentru a ne lovi ţara”.

„Încă trebuie să luptăm şi să facem toate eforturile pentru a-i alunga pe ocupanţi și o vom face. Ucraina va fi liberă”, a mai spus el, în discursul de Sîmbătă seară. UPDATE 08.01 În timpul asediului de două luni a oraşului-port ucrainean Mariupol, armata rusă a ucis de două ori mai mulţi oameni decît naziştii în cei doi ani de ocupare a oraşului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, susţine primarul localităţii, Vadim Boicenko.

„În doi ani, naziştii au ucis 10.000 de civili în Mariupol. Ocupanţii ruşi au ucis peste 20.000 de locuitori ai Mariupolului în două luni. Peste 40.000 de oameni au fost deportaţi forţat. Acesta este unul dintre cele mai grave genocide împotriva civililor din istoria modernă. Armata rusă ne distruge cu intenţie şi fără milă oraşul şi locuitorii săi”, a spus Boicenko, conform ukrinform.net. Peste 100.000 de civili rămîn în Mariupol.

UPDATE 06.21 În satul Zmiivka din regiunea Herson, pe 30 Aprilie, ocupanţii ruşi au efectuat percheziţii şi l-au răpit pe şeful satului Nikolai Kurivchak. În prezent, nu există nici o legătură cu el şi nu se ştie nimic despre locul în care se află.

UPDATE 05.40  Luptele aprige cu inamicul continuă la Mariupol. Ocupanţii continuă să lanseze lovituri de artilerie şi aeriene asupra oraşului. Uzina metalurgică Azovstal, care găzduieşte atît civili, cît şi militari, este practic distrusă. Apărătorii speră că oraşul va fi deblocat politic sau militar. Pe 27 Aprilie, Consiliul orăşenesc Mariupol a anunţat că la Azovstal sunt  cel puţin 2.000 de civili.

UPDATE 04.27 Forţele armate ale Ucrainei au lovit la posturile de comandă ale armatei ruse din regiunea Harkov. Potrivit informaţiilor preliminare, cîteva sute de ocupanţi au fost ucişi. 

"Două lovituri asupra Iziumului, au vizat Cartierul General Aeropurtat şi un alt punct de comandă de stat major. Chiar şi dincolo de limita inferioară, numărăm 100 de cadavre într-un loc, 200 în altul, cel puţin 100 în al treilea. Limita superioară este de 200-300 de ocupanţi", a spus Arestovich. El a subliniat:

„Trebuie să înţelegem că aceştia sunt ofiţeri superiori. Conform unor date care necesită verificare, şeful de stat major al Forţelor Aeropurtate a fost omorît”, a spus el. 

UPDATE 03.59 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, subliniază că Ucraina a devenit de facto parte integrantă a unei Europe unite, dar acest lucru trebuie formalizat politic. Şeful statului a anunţat acest lucru pe 30 Aprilie, în cadrul unei adresări video, seara, pe reţeaua de socializare Facebook. Ucraina a transmis prima parte a chestionarului instituţiilor UE pentru a obţine statutul de candidat la aderarea la UE.

UPDATE 03.15 Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny şi preşedintele Statului Major Comun al Forţelor Armate ale Statelor Unite ale Americii, generalul Mark Milley, „au verificat orarul” cu privire la furnizarea de arme către Ucraina. Zaluzhny a menţionat că este sincer recunoscător partenerilor americani pentru ajutorul acordat, datorită căruia Armata ucraineană continuă să apere Ucraina şi întreaga lume civilizată, libertatea şi democraţia.

UPDATE 02.28 Ocupanţii ruşi au aruncat asupra Cernihivului şi împrejurimilor sale obuze cu pliante de propagandă din cel de-Al Doilea Război Cecen. Acest lucru a fost anunţat de bloggerul ucrainean Anton Ptuşkin, care a postat pe Facebook o fotografie cu un astfel de „pliant de propagandă” şi cu un proiectil cu pliante.

UPDATE 00.52 În regiunea Herson, nu există comunicaţii celulare ale tuturor operatorilor ucraineni şi internet mobil. Un specialist Vodafone din Herson a raportat că nu a fost din cauza unui accident. Trupele ruseşti au ocupat Hersonul pe 2 Martie şi şi-au numit propria administraţie în oraş.

UPDATE 00.47 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, subliniază că restricţiile petroliere împotriva Rusiei, care ar putea fi aprobate în curînd în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni aplicat Rusiei de către Uniunea Europeană, ar trebui să includă şi aşa-numitele amestecuri de petrol. Acest lucru a fost anunţat de şeful statului în cadrul unei adrese video de seară pe reţeaua de socializare Facebook .

"Ne aşteptăm la o decizie privind restricţiile petroliere împotriva Rusiei în viitorul apropiat. Insistăm că blocarea oricăror încercări ale Rusiei de a eluda restricţiile prin vînzarea aşa-ziselor amestecuri de petrol ar trebui să fie o parte corectă a sancţiunilor împotriva petrolului rusesc. Dacă orice companie sau stat ajută Rusia, pentru a face comerţ cu petrol, ar trebui să primească şi sancţiuni”, a subliniat Zelenski.

În acest sens, şeful statului a spus că „orice sponsorizare în interesul maşinii teroriste militare a Rusiei trebuie să înceteze”. În special, Uniunea Europeană intenţionează să oprească Sberbank de la sistemul SWIFT, iar embargoul petrolier propus va fi pe deplin operaţional pînă la sfîrşitul anului. În acelaşi timp, cel de-al şaselea pachet de sancţiuni ale UE ar putea afecta Belarus pentru a ajuta şi a favorizat războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE 00.15 Ucraina a primit sisteme de rachete antiaeriene Mistral din Norvegia, a anunţat ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Aril Gramm. Aceste arme permit doborîrea de avioane şi elicoptere la altitudini joase de pînă la trei kilometri şi pot lovi şi rachete de croazieră.

UPDATE 23.14 Garda Naţională a raportat că forţele speciale ale Gărzii Naţionale a Ucrainei şi Forţele Armate ucrainene au învins ocupanţii în direcţia Izyum. Apărătorii ucraineni au distrus postul de comandă, multe tancuri şi personalul inamic. Numărul exact al ocupanţilor lichidaţi nu a fost raportat.

Începînd de Sîmbătă dimineaţa, 30 Aprilie, Statul Major a raportat că, în direcţia Slobozhansky, inamicul îşi concentrează principalele eforturi pe menţinerea poziţiilor ocupate, încercînd şi să provoace pagube prin incendiere unităţilor Forţelor Armate ale Ucrainei. Pentru a întări grupul de luptă, inamicul  mută unităţi individuale din Districtul Militar de Est de pe teritoriul regiunii Belgorod, în zona oraşului Izyum. UPDATE 22.25 "În această zi, 30 Aprilie, trupele Forţelor Aliate au respins cu succes 9 atacuri inamice.", se arată în comunicatul Forţelor Comune de Operaţiuni pe reţeaua de socializare Facebook.

Apărătorii ucraineni au distrus 8 tancuri, un sistem de artilerie, 24 de vehicule blindate de luptă, un vehicul special de luptă şi 5 vehicule inamice, inclusiv 2 tancuri. În plus, unităţile de apărare aeriană au doborît 2 avioane Su-25 şi 4 vehicule aeriene fără pilot Orlan-10 pe cerul Donbass-ului ucrainean.

UPDATE 21.51 Rusia susţine faptul că  riscurile unui război nuclear trebuie menţinute la un nivel minim şi că orice conflict armat între puteri nucleare trebuie prevenit, potrivit declaraţiilor date în cursul zilei de Sîmbătă de un oficial rus din cadrul Ministerului de Externe, relatează agenţia TASS, citată de Reuters.

Şeful Departamentului de neproliferare nucleară, Vladimir Iermakov, a susţinut că toate puterile nucleare trebuie să rămînă la o logică prezentată în documentele oficiale menite să prevină războiul nuclear.

UPDATE 21.42 La Odesa, propagandiştii ruşi vor să provoace violenţe în ajunul tragicii date de 2 Mai, cînd se comemorează revoltele din 2014, în timpul cărora aproape 50 de oameni au murit în oraş, susţine departamentul Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Odesa.

Se observă că propagandiştii folosesc evenimentele de acum 8 ani pentru a-şi impune propria versiune a evenimentelor tragice, a semăna discordie şi duşmănie în societatea ucraineană.

UPDATE 21.10 Paisprezece ucraineni, între care şi o femeie însărcinată, au fost eliberaţi în urma unui nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunţat, Sîmbătă, Kievul, potrivit Le Figaro.

„Astăzi s-a făcut un nou schimb de prizonieri. 14 oameni de-ai noştri revin acasă, şapte militari şi şapte civili. Una dintre femeile militari este însărcinată în cinci luni”, a precizat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, pe Telegram.

UPDATE 20.26 Preşedintele Rusiei Vladimir Putin i-a refuzat de trei ori solicitările Papei Francisc de a organiza coridoare umane pentru evacuare civililor blocaţi în buncărele de la uzina Azovstal din Mariupol.

Se pare că Papa Francisc ar fi propus evacuarea oamenilor cu un vapor sub steagul Vaticanului, potrivit publicaţiei Il Messaggero, citată de Obozrevatel.

„În timpul acestor peste 60 de zile de conflict, Sfîntul Părinte a încercat de trei ori să-şi exercite autoritatea morală asupra Kremlinului, încercînd să ajute la crearea unui coridor umanitar în Mariupol, dar Rusia a spus tot de trei ori Vaticanului că nu garantează securitatea”, susţin surse din anturajul Papei Francisc.

UPDATE 19.30 Autorităţile din Odesa au raportat explozii în oraş. 

„Ca urmare a unui atac cu rachete în regiunea Odesa, pista aeroportului din Odesa a fost avariată”, au transmis autorităţile.

Mai multe explozii au fost semnalate de martori oculari şi de presa locală. Exploziile au fost auzite în jurul orei locale 6, la puţin timp după ce sirenele au început să sune, iar un martor ocular a declarat pentru CNN că a văzut un avion de luptă pe cer.
UPDATE 19.17 Garda Naţională a Ucrainei a publicat imagini în care se pare că sunt efectuate mai multe atacuri împotriva unui convoi de blindate ale Rusiei lîngă Izium, în situat Estul Ucrainei.

În videoclip apar mai multe vehicule despre care Garda Naţională susţine că sunt tancuri şi transportoare blindate lovite de forţele ucrainene, potrivit BBC. De asemenea, instituţia a mai precizat faptul că forţele ucrainene au distrus „mai mult de 30 de echipamente ruseşti” în zona Izium, din regiunea Harkov.

UPDATE 18.35 Sîmbătă, într-o groapă comună în apropiere de Bucea, au fost găsite cadavrele a trei bărbaţi care ar fi fost torturaţi apoi împuşcaţi mortal, a anunţat Poliţia din Kiev, relatează AFP.

"Victimele au fost torturate mult vreme. (...) În final, fiecare dintre ele a primit un glonte în tîmplă", a precizat într-un comunicat şeful Poliţiei din Kiev, Andrii Nebitov. UPDATE 18.02 Autorităţile din Mariupol acuză că soldaţii ruşi au furat din spitale ventilatoarele care erau folosite pentru tratamentul pacienţilor grav bolnavi, potrivit Sky News.

„Doar în spitalele din Mariupol existau 60 de ventilatoare. Acum, aceste echipamente sunt cele pe care ocupanţii ruşi le duc pe teritoriul lor. În loc să îşi dezvolte medicina, Rusia îi jefuieşte pe alţii", anunţă ucrainenii.

UPDATE 17.09 Istoricul rus Tamara Eidelman, care şi-a părăsit ţara natală după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, a prezis soarta dictatorului Putin. Potrivit ei, liderul de la Kremlin va fi posibil să fie pus sub acuzare numai atunci cînd Rusia va fi de acord cu acest lucru, scrie Unian.

„În primul rînd, trebuie să fie nişte schimbări în Rusia și, din păcate, nu sunt sigură că, chiar dacă vor avea loc astfel de schimbări, la care ne aşteptăm foarte mult, Putin va ieşi în viaţă din ele. Ei bine, vă puteţi aminti de soarta lui Gaddafi”, a spus ea.

UPDATE 16.38 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine că forţele ruseşti încearcă să elimine viaţa din Donbas, Estul ţării, relatează DPA.

"În Donbas, ocupanţii fac tot posibilul pentru a elimina orice viaţă din acest teritoriu. Bombardamentele brutale constante, atacurile ruseşti constante asupra infrastructurii şi cartierelor rezidenţiale sunt dovada faptului că Rusia vrea ca acest teritoriu să fie pustiu", a afirmat el, într-un mesaj video transmis la primele ore ale dimineţii de Sîmbătă.