Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic. Aproape 1.000 de militari ucraineni de la Asovstal „s-au predat”, sustine Moscova. Rusia vrea sa ii judece pentru „crime de razboi”

Este a 84-a zi a conflictului militar declanşat de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Zelenski a avut o intervenţie la Cannes unde a făcut o paralelă între război, dictatori şi situaţia cu care se confruntă în prezent ţara sa, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12.07 Un nou atac cu rachete a avut loc Miercuri dimineaţă în regiunea Odesa, relatează publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli. Potrivit sursei citate, atacul a fost lansat din Marea Neagră.

„Atacînd în zori aşezări din regiune, inamicul continuă încercările de a distruge infrastructura şi de a pune presiune psihologică asupra civililor. Potrivit primelor informaţii, nu s-au înregistrat pagube semnificative şi nici victime”, se arată într-un comunicat al Armatei ucrainene.  

O echipă de anchetatori a fost trimisă la locul atacului, care intră sub incidenţa articolului 438 - cu privire la încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului - din Codul Penal al Ucrainei.  

Purtătorul de cuvînt al Comandamentului Operaţional Sud al Armatei ucrainene, Vladislav Nazarov, a declarat că cinci nave ruseşti de desant şi două lansatoare de rachete de croazieră sunt staţionate în prezent în Marea Neagră.  

UDPATE 11.51 În total, 959 de militari ucraineni, baricadaţi în oţelăria Azovstal din Mariupol, s-au predat începînd de Luni, anunţă Miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

”În ultimele 24 de ore, 694 de combatanţi, inclusiv 29 răniţi, s-au declarat prizonieri. De la 16 Mai, 959 de combatanţi, inclusiv 90 răniţi, s-au declarat prizonieri”, precizează într-un comunicat Ministerul.

Potrivit Ministerului, 51 dintre militarii ucraineni răniţi au fost spitalizaţi la Novoazovsk, o localitate aflată sub controlul ruşilor şi aliaţilor separatişti proruşi. Ministerul rus al Apărării nu oferă nici o informaţie despre soarta acestor prizonieri. Autorităţile ruse au anunţat în mai multe rînduri că ele nu-i consideră, cel puţin pe o parte dintre ei, drept militari, ci combatanţi neonazişti.

Autorităţile ucrainene vor, la rîndul lor, să organizeze un schimb de prizonieri. UPDATE 11.31 A început primul proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor ruse în Ucraina: „Mi s-a ordonat să trag. A căzut şi ne-am continuat drumul”. Justiţia ucraineană a început, Miercuri, primul său proces pentru crime de război, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat. Procesul va fi un test pentru sistemul judiciar ucrainean, într-un moment în care instituţiile internaţionale îşi desfăşoară şi ele propriile anchete cu privire la abuzurile comise de trupele ruse de la începutul invaziei în această ţară, relatează AFP.

UPDATE 07.39 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în ultimul său mesaj postat pe reţelele de socializare, că bombardarea mai multor regiuni şi activitatea subversivă la graniţă sunt o încercare a armatei ruse de a compensa o serie de eşecuri în Estul şi Sudul Ucrainei.

„Cea de-a 83-a zi a apărării noastre a început cu o combinaţie destul de puternică de lovituri ruseşti asupra Ucrainei. Bombardarea cu rachete a regiunii Liov, a regiunii Sumî, a regiunii Cernihiv. Lovituri aeriene în regiunea Lugansk. Activităţi specifice de sabotaj în zonele de frontieră ale Ucrainei”, afirmă Zelenski, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.

UPDATE 07.01 Forţele aeriene ucrainene şi unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Terestre ucrainene susţin că au lovit 15 ţinte ale invadatorilor ruşi, pe 17 Mai, inclusiv 11 drone şi patru rachete de croazieră. Potrivit Ukrinform, Comandamentul Forţelor Aeriene ucrainene a raportat acest lucru pe Facebook. 

"Apărarea aeriană a Forţelor Terestre a lovit zece drone de nivel operaţional şi tactic. O altă dronă şi patru rachete de croazieră au fost distruse de unităţile de rachete antiaeriene ale Forţelor Aeriene ucrainene", se arată în comunicat. 

Rapoarte anterioare au precizat că, la 17 Mai, în zona operaţiunii Forţelor Comune, Armata ucraineană a respins 12 atacuri inamice. 

UPDATE 06.41 Departamentul de Stat al SUA creează o unitate pentru cercetarea, documentarea şi publicarea presupuselor crime de război pe care Rusia le-ar fi comis pe teritoriul Ucrainei. Conform declaraţiilor Departamentului de Stat al SUA, Observatorul Conflictelor are misiunea de a "capta, analiza şi face disponibile pe scară largă dovezi ale crimelor de război şi alte atrocităţi comise de Rusia în Ucraina". 

UPDATE 06:10 Volodimir Zelenski a semnat un decret privind înfiinţarea unei comisii de evaluare a pagubelor provocate de invazia rusă, relatează news.ro. Scopul acestei comisii este de a se asigura compensarea integrală a pagubelor cauzate Ucrainei. 

UPDATE 05.41 OMS a înregistrat 226 de atacuri asupra unităţilor sanitare ucrainene, de la începutul invaziei ruse. Directorul regional OMS, Hans Kluge a declarat că au avut loc aproape 3 atacuri pe zi de la startul războiului. În urma atacurilor, au murit cel puţin 75 de persoane şi 59 au fost rănite. 

UPDATE 03.55 Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că, în prezent, Kievul cunoaşte numărul soldaţilor rămaşi la fabrica Azovstal dar acestea sunt "informaţii sensibile" ce nu pot fi divulgate. Luni au fost evacuaţi 264 de soldaţi, dintre care mulţi foarte grav răniţi, prin coridoarele umanitare. 

UPDATE 03:00 Rusia vrea să îi judece pe militarii ucraineni de la Azovstal pentru "crime de război". La Moscova a fost făcută o comisie de anchetă care îi va interoga pe soldaţii ucraineni care s-au predat la oţelăria Azovstal, din Mariupol, conform agenţiei ruse de presă Tass. Interogatoriul face parte dintr-o anchetă pe care ruşii o numesc "cazuri penale privind crimele regimului ucrainean". 

UPDATE 02.19 Preşedintele Zelenski a ţinut, Marţi, un discurs surpriză în cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Acesta a afirmat, în timpul unei înregistrări video, că este necesar ca "cinematografia să nu fie tăcută".

UPDATE 01.01 UE Uniunea Europeană urmează să aprobe un nou ajutor militar în valoare de 500 de milioane de euro. 

“Trebuie să continuăm să îi sprijinim pe ucraineni cu arme, de aceea vom scoate încă 500 de milioane de euro” din Facilitatea europeană pentru pace, a declarat Josep Borrell, şeful politicii externe a UE.

UPDATE 00:37 În urma atacurilor de Marţi din regiunea Doneţk, au murit cel puţin şapte persoane şi cel puţin şase au fost rănite, conform declaraţiilor guvernatorului regional, Pavlo Kirilenko.

UPDATE 19.39 Viceamiralul rus Igor Osipov a fost arestat pentru pierderea crucişătorului Moskva, susţine Direcţia Principală de Informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. 

Conducerea Rusiei a început căutarea vinovaţilor eşecurilor din Ucraina prin „cele mai bune tradiţii staliniste”, afirmă sursa citată, făcînd referire la epurările şi execuţiile ordonate de Stalin împotriva a numeroşi subalterni de-ai săi.  

„Kremlinul pedepseşte demonstrativ comandanţii şi pentru a reduce consecinţele viitoarei sale responsabilităţi politice şi penale”, adaugă Direcţia Principală de Informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.  

UPDATE 18.57 Procuratura Generală a Rusiei a cerut Curţii Supreme a ţării să declare Batalionul Azov drept „organizaţie teroristă”, relatează agenţia de presă Interfax, care citează surse apropiate dosarului.  

Dosarul va fi examinat în data de 26 Mai, cu uşile închise, se arată într-un comunicat de presă al Curţii Supreme a Rusiei.   Anterior, deputatul rus Leonid Sluţki a propus reintroducerea pedepsei cu moartea în Rusia pentru a fi aplicată împotriva luptătorilor din Batalionul Azov.  

Aceste solicitări survin în contextul evacuării acestor luptători din combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol.  

UPDATE 18.37 Volodimir Zelenski a apărut alături de soţia sa Olena Zelenska pentru prima dată de cînd Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape trei luni. Cuplul prezidenţial al Ucrainei a fost fotografiat Marţi, la Kiev, la ceremonia de înmormîntare a primului Preşedinte al ţării după cîştigarea independenţei, Leonid Kravciuk. Soţii Zelenski păreau calmi, dar epuizaţi, în timp ce se îndreptau să depună flori la sicriul lui Leonid Kravciuk.  

UPDATE 17.54 Guvernatorul administraţiei militare regionale Sumî, Dmitro Zhivitski, a declarat că aproximativ 76 de explozii s-au produs în regiune Marţi, mai multe clădiri, inclusiv o grădiniţă şi o biserică, au fost avariate în urma bombardamentelor organizate de forţele ruse. Cel puţin 5 persoane au fost rănite, relatează The Kiev Independent, potrivit News.ro.

Regiunea Sumî a fost ţinta bombardamentelor ruseşti încă de Marţi dimineaţa, a mai spus el pe contul de Telegram. Cel puţin cinci persoane au fost rănite, susţin autorităţile locale.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că rachetele sale au ”distrus rezervele inamice” care finalizau exerciţii de luptă în centrele de antrenament din zona Ohtîrka, potrivit BBC.