UCRAINA CONFIRMĂ CĂ A ADUS UN NUMĂR „ADECVAT” DE SOLDAȚI DE-A LUNGUL FRONTIEREI CU TRANSNISTRIA PENTRU A PREVENI UN EVENTUAL ATAC

Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor ucrainene de Apărare din Sud, a spus luni că Ucraina a plasat de-a lungul frontierei cu Transnistria, provincia separatistă din Republica Moldova, un număr „adecvat” de trupe pentru a preveni un eventual atac al trupelor ruse, relatează Unian.ua. Ea a precizat că numărul soldaților este „adecvat amenințării” și că aceștia sînt pregătiți să dea un răspuns puternic în cazul unor tentative de pătrundere.

„Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din direcția bielorusă și transnistreană, dar cît de reale sînt ele? Sînt mai degrabă amenințări ipotetice, ceea ce înseamnă că sînt posibile într-un anumit set de circumstanțe, dar este puțin probabil să se materializeze. Pentru a deschide frontul, ei au nevoie de un sprijin suplimentar, dar nu au de unde-l obține”, a precizat Gumeniuk.

În același timp, ea exclude posibilitatea ca Armata Rusă să efectueze un desant în Transnistria, pentru că acest lucru ar presupune traversarea spațiului aerian al Ucrainei sau al unei țări NATO (România). „Cine le va permite să facă acest lucru?”, întreabă retoric Gumeniuk.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a acuzat Armata Ucraineană că se pregătește să invadeze Transnistria, invocînd un posibil atac asupra trupelor ruse. În schimb, președintele Zelenski a spus că Ucraina consideră Transnistria parte a Republicii Moldova și că nu va interveni pe teritoriul acestui stat.

Sursa: digi24.ro