UCRAINA: CEL PUTIN 11 MORTI DUPA ACORDURILE DE PACE DE LA MINSK

Opt militari ucraineni şi trei civili şi-au pierdut viaţa în estul separatist prorus al Ucrainei în ultimele 24 de ore, în pofida acordului de pace semnat joi la Minsk, potrivit primelor bilanţuri prezentat de autorităţile ucrainene şi separatişti, relatează AFP.

'Ucraina a pierdut opt militari în urma unor bombardamente şi în lupte, alţi 34 au fost răniţi', a indicat un purtător de cuvînt al armatei ucrainene, Vladislav Seleznev, în cursul unei conferinţe de presă.

Trei civili au fost ucişi şi cinci răniţi în bombardamentele asupra Luganskului, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, bastion al rebelilor proruşi, a indicat primăria.

Surse ale insurgenţilor din Doneţk au indicat pentru agenţia de presă rusă (oficială) TASS că pierderile de vieţi omeneşti în rîndul armatei ucrainene în ultimele de ore s-ar ridică la 42 de persoane, în timp ce la Gorlovka (regiunea Doneţk) s-au înregistrat şapte victime civile, printre care trei copii, în urma tirurilor armatei ucrainene. Autorităţile locale au confirmat că Gorlovka a fost ţinta unor tiruri de artilerie în noaptea de joi spre vineri.

Bilanţurile victimelor din zona de conflict din estul Ucrainei nu au fost încă verificate de misiunea de monitorizare a OSCE şi din surse independente.

Noile pierderi de vieţi omeneşti intervin în contextul în care se aşteaptă intrarea în vigoare a unui armistiţiu cu începere din 15 februarie, de la miezul nopţii (14 februarie, 21:00 GMT), la care s-a ajuns în urma negocierilor maraton de miercuri şi vineri (aproximativ 16 ore) între liderii Ucrainei, Petro Poroşenko, Rusiei, Vladimir Putin, Franţei, Francois Hollande, şi Germaniei, cancelarul Angela Merkel la Minsk. Acordul, care prevede şi încetarea focului, a fost semnat şi de către separatişti.

Sursa: Agerpres