Turcia acuza Europa de intoleranta si SUA de rasism

Turcia şi-a avertizat cetăţenii doritori să călătorească împotriva intoleranţei religioase din Europa şi a rasismului în Statele Unite, după un apel la vigilenţă din partea ţărilor occidentale adresat cetăţenilor lor în faţa riscului de atentate pe teritoriul turc, notează AFP.

Acest apel – al Washingtonului, Parisului, Berlinului sau Romei – de a evita locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane în Turcia a venit după ce exemplare din Coran au fost arse în Suedia şi Danemarca în cursul unor manifestaţii anti-turce.

O notificare a Ministerului de Externe de la Ankara îi informează pe turiştii turci că există "niveluri periculoase de intoleranţă şi ură religioasă în Europa". Un alt comunicat susţine că, "recent, au avut loc atacuri verbale şi fizice împotriva străinilor şi acte rasiste în Statele Unite".

Aceste tensiuni cresc, pe fondul blocării de către Turcia din luna Mai a extinderii Alianţei Nord-Atlantice la Suedia şi Finlanda, cerînd în schimb mai ales autorităţilor de la Stockholm extrădarea unor refugiaţi kurzi pe care Ankara îi consideră "terorişti".
Turcia şi Ungaria sunt singurele ţări ale NATO care încă nu au ratificat în Parlament aderarea la Alianţă a Suediei şi Finlandei. Ungaria ar urma să finalizeze procedura luna viitoare.

Căutînd să revigoreze sprijinul bazei sale în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale din Turcia de la jumătatea lui Mai, Președintele Erdogan a avertizat că Suedia nu se mai poate baza pe sprijinul Turciei pentru aderarea la NATO. Negocierile sunt oficial suspendate, reaminteşte AFP.