Tristeti ”erotice” din Dubai

Sărmane fete dornice de excursii luxoase cu orice preț

Mihai CONȚIU

În luna Septembrie a anului trecut, Ion Berlinski m-a delegat în Dubai, timp de trei săptămîni, pentru o anchetă pe care nu o vom putea dezvălui mai devreme de anul 2027. (Lucrăm independent de echipa lui Mihai Cristian Rizea!) Ca să înțelegeți mai bine contextul celor ce urmează, precizez că am fost cazat într-un hotel exclusivist din cartierul cel mai scump din Dubai. Zilnic, după prînz, timp de o oră, stăteam la plajă și înotam în apele Golfului Persic. Hotelul, se înțelege, este situat pe plajă, la circa 50 de metri de apă. Plaja, bineînțeles, era rezervată exclusiv clienților hotelului. Nu puteai ieși din hotel pe una dintre ieșirile spre plajă dacă nu aveai cartela pentru deschis ușa, cartelă pe care o are doar clientul hotelului respectiv.

După timpul dedicat bronzării și bălăcirii în apă, ocupam o masă la terasa unui mare restaurant și club de noapte situat pe aceeași plajă exclusivistă. Acolo, cam tot timp de un ceas, beam cîteva halbe cu bere, fumam cîteva țigări etc. Într-una din zile, pe această terasă cam pustie la acele ore, și-a făcut apariția un cuplu cam… neconvențional, pentru mine, dar deloc neobișnuit în Dubai. Erau, cu certitudine, clienții hotelului în care eram cazat și eu. El era un tip suficient de corpolent, de circa 55-60 de ani și era sigur francez. Ea, partenera lui, era un exemplar feminin absolut superb de cel mult 23 de ani.

Au făcut comandă de mîncare și băuturi răcoritoare. Între ei, extrem de rar, vorbeau în engleză. În timp ce tipul vorbea îndelung la telefon chestiuni de afaceri, iubita lui tînără l-a sărutat pe o ureche și, cu mobilul, își făcea selfie (cum le zice acum la astfel de fotografieri) pe diverse fundaluri, dar nici o poză în care să fie alături de partenerul ei. După cum butona telefonul, înțelegeam că distribuie acele poze pe Facebook ori pe alte rețele sociale.

Între timp, le-a venit mîncarea comandată, care, fără să o descriu, era pe măsura gusturilor și  pretențiilor unora cu bani mulți. Imediat ce chelnerul le-a aranjat mîncarea, tipa a făcut nu mai puțin de cinci fotografii pe care, după cum observam, le distribuia pe rețelele de socializare. Mi-am intersectat privirile cu ea de cîteva ori. Cam știu cine e și de unde e.

În timp ce eram martorul discret al acelor scene, îmi aminteam de numeroasele fete moldovence de pe rețelele sociale care își distribuie fotografii din cele mai luxoase destinații de pe Pămînt, cu meniuri de felul celui menționat mai sus, dar în care nu le apare niciodată partenerul, prietenul. Cam în aceleași poziționări le văd pe extrem de multele fete de pe Facebook!

Nu orice fată de 20-25 de ani își poate permite vacanțe luxoase în astfel de stațiuni. Pentru așa ceva trebuie ca să ai părinți milionari sau măcar pe aproape, numai că fiicele de milionari, indiferent de vîrstă, au altfel de parteneri. La fel ca francezul de mai sus! Acest episod m-a întristat. Mă gîndeam la cum își mutilează moral prezentul astfel de fete, un prezent exploatat de ele cu perversitate de dragul unui lux efemer, ca să fie văzute, admirate și poate pizmuite pe rețelele de socializare. Este vorba despre un prezent pe care unele dintre ele îl vor regreta, îl vor ascunde, dar nu vor scăpa de el. Altele, dimpotrivă, pe un astfel de prezent își vor modela întreg restul vieții. Inevitabil, vor fi și mame, dar ce fel de mame? Vor trăi duplicitar și față de soții lor, dar și față de viitorii copii!