TREI NOI DECIZII CEDO: GUVERNUL VA PLĂTI 62.000 EURO ALTOR CINCI VICTIME ALE EVENIMENTELOR DIN 7 APRILIE

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi-a pronunţat decizia în cauzele Nedelcu c. R. Moldova dosar nr 35149/10, Grecu c. R. Moldova dosar nr. 32829/08 şi Tretiacov c. R. Moldova dosar nr. 28171/10. Astfel Înalta Curte a luat act de soluţionarea amiabilă a cauzelor de către părţi.

Ion Nedelcu victimă a colaboratorilor de poliţie, reţinut şi supus maltratărilor în perioada evenimentelor din aprilie 2009 va beneficia de despăgubiri în valoare de 15.000 euro, detalii despre caz aici. O altă victimă Tatiana Grecu va primi despăgubiri de 10.000 euro. În cazul Tretiacov c. Moldova cei trei reclamanţi vor primi următoarele despăgubiri Alexei Tretiacov şi Andrei Mernii cîte 13.000 euro, Natalia Tretiacova 8.000 euro şi 2000 de euro cu titlul de cheltuieli de judecată.

Amintim că în cauza Tretiacov c. Moldova la referinţa Avocatului Parlamentar, reclamanţii au fost vizitaţi de către medicii RCTV “Memoria” şi au beneficiat ulterior de asistenţă de reabilitare din partea Centrului.

În toate cele trei cauze reclamanţii au pretins încălcarea art.3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, aplicarea relelor tratamente din partea poliţiei, condiţiile de detenţie inumane şi degradante, lipsa asistenţei medicale în perioada de detenţie şi incapacitatea de a investiga eficient plîngerea lor cu privire la relele tratamente. De asemenea, a fost invocată şi încălcarea art.13 al Convenţiei, prin faptul că reclamanţii nu au avut nici-o cale de atac eficientă împotriva pretinselor rele tratamente la care a fost supus.

În faţa instanţei reclamanţii au fost reprezentaţi de către jurişti şi avocaţi din cadrul Asociaţiei Promo-LEX.