TOP-UL CELOR MAI INFLUENŢI 50 DE POLITICIENI AI LUNII SEPTEMBRIE 2014

- Comentariul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „POLITICON”-

La realizarea TOP-ului celor mai influenţi 50 de politicieni ai lunii septembrie 2014 au participat 31 de experţi. Fiecare expert a apreciat politicienii, din lista prezentată de 100, cu o notă de la 1 la 10 (1 – nota minimă şi 10 – nota maximă). Politicianul care nu a primit nici o notă, a acumulat zero puncte, respectiv. Criteriile obligatorii de apreciere sînt următoarele:

- influenţa reală asupra deciziilor politice majore din ţară;

- popularitatea publică;

- vizibilitatea în sursele media;

- perspectivele politice.

La baza evaluării făcute de fiecare expert stă percepţia lui subiectivă asupra vieţii politice moldoveneşti.

Luna septembrie e prima lună în care TOP 50 prefaţează perioada electorală, urmînd să reflecte în premieră o campanie electorală în alegerile parlamentare din 30 noiembrie. În luna septembrie, activitatea politicienilor din TOP 50 a fost axată practic în totalitate pe scopurile şi obiectivele apropiatelor alegeri parlamentare.

  1. Iurie Leancă – 235 de puncte. În septembrie, prim-ministrul Republicii Moldova şi prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă, a avut o agendă încărcată de lucru, iar în TOP 50 nu a înregistrat căderi sau urcări semnificative. Tradiţional, el a fost în prim-planul vieţii politice moldoveneşti, guvernul Leancă asumîndu-şi responsabilitatea în faţa parlamentului pentru implementarea unui nou pachet de legi. Deşi este al doilea pe lista electorală a PLDM, Leancă prezintă o veritabilă locomotivă electorală pentru liberal-democraţi.
  2. Vlad Filat – 223 de puncte. În luna scursă, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a fost în continuare ţinta unor atacuri mediatice bine orchestrate. Scopul acestor acţiuni mediatice este diminuarea potenţialului electoral al PLDM, care la ora actuală reprezintă cea mai puternică formaţiune proeuropeană din Republica Moldova. Pe acest fundal, liderul PLDM, Vlad Filat a condus cu „o mînă de fier” partidul, asigurîndu-i unitatea internă şi anihilînd încercările oponenţilor politici de „a băga zîzanie” între el şi premierul Leancă. În acelaşi timp, deja tradiţional, preşedintele PLDM a avut o activitate externă prodigioasă, efectuînd vizite strategice foarte importante pentru Republica Moldova în Germania şi SUA.
  3. Natalia Gherman – 212 puncte. Ministrul de Externe şi al Integrării Europene, Natalia Gherman, continuă să fie unul dintre cei mai eficienţi miniştri, şi respectiv - unul dintre cei mai influenţi politicieni. Tradiţional, în design-ul instituţional moldovenesc, şeful diplomaţiei de la Chişinău are un rol foarte important în politica promovată de Republica Moldova. Aderarea Nataliei Gherman la PLDM a contribuit o dată în plus la consolidarea influenţiei sale politice.
  4. Vladimir Voronin – 192 de puncte. Mini-surpriza lunii septembrie a constituit-o urcarea – de pe 10 pe 4 – a preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin. Aceasta se explică prin faptul că în septembrie Republica Moldova a intrat în perioada electorală, iar liderul comuniştilor moldoveni este un politician care dispune de un potenţial electoral pronunţat. Totodată, în perioada electorală, liderii partidelor politice, devin brusc mai vizibili. Acest lucru se referă în mare măsură şi la Voronin.
  5. Igor Corman – 187 de puncte. Preşedintele parlamentului şi vicepreşedintele PDM, Igor Corman, a coborît în luna septembrie două trepte în Top 10. Această cădere poate fi explicată, în special, prin faptul că parlamentul Republicii Moldova nu a intrat în regim de lucru normal, desfăşurîndu-se doar o singură şedinţă legislativă. În aceste condiţii, spicherul Corman a fost mai puţin vizibil decît de obicei.
  6. Marian Lupu – 182 de puncte. Corman este urmat de preşedintele său de partid, Marian Lupu, care s-a reîntors în Top 10. Ascensiunea preşedintelui PDM (cu 7 poziţii) se explică prin dinamismul activităţii interne de partid, susţinut de o amplă campanie media. Putem prognoza că pe parcursul campaniei electorale, Lupu va deţine în TOP 50 poziţii foarte înalte.
  7. Nicolae Timofti – 172 de puncte. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a coborît uşor în Top 10. Asta deoarece în perioada electorală şeful statului are un rol mai puţin vizibil în politica moldovenească, fiind mai mult în umbră.
  8. Dorin Chirtoacă – 171 de puncte. Edilul capitalei şi prim-vicepreşedintele PL, ocupă tradiţional un loc în a doua jumătate a Top-ului 10, în septembrie clasîndu-se pe aceeaşi poziţie ca şi în luna august. Chirtoacă a ratat şansa revenirii în prima jumătate a Top-ului 10, deoarece recentul congres al PL nu l-a ales pe primarul Chişinăului în calitate de preşedinte al partidului, preferîndu-l în continuare pe Mihai Ghimpu.
  9. Vladimir Plahotniuc – 170 de puncte. Liderul informal al PDM şi prim-vicepreşedintele formaţiunii, Vladimir Plahotniuc, ocupă în Top 10 aceeaşi poziţie ca şi luna trecută. Deja tradiţional, experţii îl creditează pe Plahotniuc, care nu ocupă nici o funcţie în stat, drept unul dintre cei mai influenţi politicieni din Republica Moldova.
  10. Vasile Bumacov – 169 de puncte. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, care mai poate fi numit şeful agriculturii moldoveneşti, a devenit în ultimele luni unul dintre cei mai influenţi politicieni din Republica Moldova. Importanţa agriculturii pentru ţara noastră şi presiunile asupra acestei ramuri din partea Federaţiei Ruse, cumulată cu prestaţia bună a ministrului moldovean de resort, îl fac pe Bumacov unul dintre cei mai influenţi politicieni din Republica Moldova.

Mai departe, în Top 20, în linii mari, îi regăsim pe protagoniştii lunilor trecute – membri ai guvernului (Candu, Sandu, Babuc, Carpov, Efrim, Recean), preşedinţi ai fracţiunilor parlamentare (Streleţ), membri ai conducerii parlamentului (Palihovici) şi lideri de partide (Ghimpu şi Dodon). Mulţi dintre ei, în anumite momente, au intrat chiar în Top 10.

În rest, în TOP-ul celor mai influenţi 50 de politicieni ai lunii septembrie 2014, sînt prezenţi aceiaşi politicieni ca şi în lunile precedente. Putem remarca ascensiunea controversatului politician Renato Usatîi (locurile 20-21), prezenţa stabilă a informalului politician Ion Sturza (treptele 28-29), la fel prezenţa stabilă a gălăgiosului luptător cu mafia Sergiu Mocanu (poziţiile 31-33).

În următoarele două luni – lunile campaniei electorale – putem pronostica apariţii surprize şi schimbări spectaculoase în TOP-ul celor mai influenţi 50 de politicieni din Republicii Moldova.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39