Top cultural

Suedezii şi-au ales reprezentantul la Eurovision

Cîntăreţul suedez care a cîştigat la concursul Eurovision Song Contest 2013, etapa naţională, este Robin Stjernberg. El a acumulat maximul de puncte în finala din 9 martie, juriul plasîndu-l pe locul întîi, iar telespectatorii, pe locul doi.

Robin Stjernberg va interpreta piesaYou”, reprezentînd la Eurovision ţara gazdă.

 

A murit în somn ex-toboşarul de la Iron Maiden

clive_burr copy.jpg

În Marea Britanie, dormind în propria casă, s-a stins din viaţă ex-toboşarul cunoscutei formaţii heavy metal Iron Maiden, Clive Burr, în vîrstă de 56 de ani.

El a luat parte la înregistrarea primelor trei, cele mai importante albumuri, în opinia criticilor muzicali, ale grupului cu renume mondial

După ce cîţiva ani în urmă i s-a diagnosticat scleroză, colegii de trupă au creat  Fondul de binefacere Burr MS Trust Fun în susţinerea lui Clive, organizînd o serie de concerte, au reeditat un single, iar banii cîştigaţi au fost depuşi în fondul fostului toboşar.

Clive Burr şi-a început cariera influienţat de muzica formaţiei „Deep Purple”. Prima trupă în care a cîntat a fost „Turist”din Franţa.

El a fost inclus în elita rockului greu, fiind toboşar la Iron Maiden (1980), la Killers (1981) şi la The Number of the Beast (1982). A muncit la Alcatrazz, a format super trupa Gogmagog şi a mai participat în zeci de proiecte. Apoi, la sfîrşitul anilor 90, se îmbolnăveşte grav, încheindu-şi activitatea muzicală.

 

Deşi resping acuzaţiile de plagiat, producătorii ruşi au întreprins nişte schimbări cosmetice la piesă

garipova1-290x290.jpg

Interpreta Dina Garipova, acuzată de plagiat, a prezentat la 15 martie o nouă variantă a piesei „What If” şi un video clip la filmările căruia au participat peste 500 de admiratori ai cîntăreţei din Rusia. Producătorii au decis să modifice compoziţia, să schimbe aranjamentul, să includă saxofonul în orchestrare.

Recent, Dina Garipova a vizitat Chişinăul. Ea a declarat că nu mai citeşte ce se scrie pe Internet despre presupusul plagiat al piesei cu care se va prezenta la Eurovision. Dina se pregăteşte să prezinte destoinic ţara în competiţie şi cu modestie susţine că nu contează numaidecît pe victorie. Dina Garipova este o interpretă de 21 de ani, care în viaţă practică jurnalismul.

 

Metallica a trecut la cizmărit

metallica-10.jpg

James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett şi Robert Trujillo şi-au creat propriile branduri de încălţăminte în colaborare cu compania Vans.

Inspirîndu-se din designul cizmelor sale negre preferate, James Hetfield, solistul trupei Metallica, a adăugat o serie de elemente personale de design şi decorative în noul său brand de cizme, denumit Vans Sk8-Hi Deconstruct.

Avînd la bază pantofii din linia originală Classics creată de Vans, toboşarul Lars Ulrich şi-a decorat pantofii din noul său brand cu elemente inspirate din designul tobelor sale şi cu un personaj desenat de artistul Dirty Donny.

Pasionat de surfing şi de ecologie, chitaristul Kirk Hammett a ales material în întregime naturale pentru linia sa de pantofi, o gamă de tipul Slip-On (pantofi tip sport, foarte uşori).

Basistul Robert Trujillo a crescut purtînd pantofi Vans şi făcînd skateboarding în Venice Beach (California). Pentru propriul său brand, Trujillo s-a inspirat din desenele dintr-un calendar aztec.

Cele patru branduri de pantofi sunt disponibile începând din această lună în magazinele din Statele Unite.

Totodată, în luna martie, trupa Metallica va lansa propria ei linie de pantofi Kill 'Em All (denumit astfel după titlul unui album celebru din discografia trupei). Pantofii din această linie vor avea inclus în designul lor, ca blazon, desenul de pe coperta acelui album.

Selecţie de Ion Borş