Tom Cruise. Viata controversata a unei supervedete vesnic tinara

Tom Cruise s-a întors în forță! Și Tom doboară orice record cu ultimul său film, Top Gun: Maverick. Și arată fabulos la 60 de ani! Și oare ce se ascunde în spatele zîmbetului perfect de Hollywood?

The New York Times l-a numit „ultimul superstar adevărat“. Esquire l-a numit „a opta minune a lumii“. Exagerări sau nu (OK, exagerări), cert este că, după 40 de ani de carieră, Tom Cruise continuă să facă legea la Hollywood. Puțini ar fi crezut că cel mai recent film al său, Top Gun: Maverick, continuarea peliculei-fenomen din 1986, va doborî orice record, devenind cel mai bine vîndut film al anului în SUA. Și este pe cale să devină blockbusterul cu cele mai mari încasări din cariera lui Tom Cruise. Este clar că, la cei 60 de ani ai săi, într-o industrie axată pe francize și supereroi, pe vedete cu conturi barosane de Instagram și Tiktok, pe actori care migrează tot mai mult spre Netflix și televiziune, actorul din Top Gun rămîne un titan al marelui ecran.

Recenta premieră a filmului Top Gun: Maverick ne-a adus în prim plan un Tom Cruise fresh, cu același zîmbet de 24 de karate și același aer tineresc ca la începutul carierei. 

Am răsuflat cu toții ușurați că, după episodul din Toamna lui 2021, cînd a fost zărit arătînd foarte umflat la față, a revenit la chipul care pare să nu cunoască procesul de îmbătrînire. La Festivalul de la Cannes, unde a luat un Palm D'Or onorific, publicul l-a aclamat cinci minute înainte de proiecția Top Gun: Maverick, valul de simpatie uriaș luîndu-l prin surprindere chiar și pe el.

Fără să fi cîștigat un Oscar vreodată (deși a fost nominalizat de trei ori), la o înălțime de numai 1,70, la o vîrstă care înseamnă pensionare pentru mulți, Tom rămîne în centrul atenției, fiind la fel de actual ca în urmă cu 40 de ani. Filmele al căror cap de afiș este devin rapid succes de box office, deși starul nu se omoară cu aparițiile publice sau cu interviurile. De la carieră pînă la viața personală, operații estetice, religie, bizarerii personale, Cruise stîrnește mereu curiozitatea publicului. Cum de a reușit să se mențină în top atîtea decenii și să rămînă unul din titanii Hollywoodului, în ciuda controverselor nenumărate din jurul său? Pentru a încerca să risipim misterul din jurul marelui actor trebuie să aruncăm o privire în trecut.

Născut în Syracuse, statul New York, dintr-un tată inginer electrician și o mamă profesor pentru copii cu nevoi speciale, Thomas Cruise Mapother IV a avut o copilărie nefericită. 

Actorul și cele trei surori erau terorizați de tatăl lor, un bărbat violent, căruia Tom avea să-i facă o descriere deloc flatantă peste ani, numindu-l „creator de haos“ într-un interviu People: „Era un agresor și un laș. Genul care te lovea dacă ceva nu-i convenea.

“ Filmul de groază a încetat cînd, într-o noapte, mama copiilor i-a trezit din somn și au dispărut pentru totdeauna din viața bărbatului. Ca mamă singură, totuși, Mary Lee a trebuit să-și ia trei joburi, fiind ajutată de Tom, care a început să lucreze de la opt ani pentru a cîștiga bani. Tăia gazonul, aduna frunzele, livra ziare, vindea felicitări de Sărbători.

Conform Rolling Stone, într-un an, de Crăciun, neavînd bani de cadouri, membrii familiei și-au dedicat poezii compuse de ei. „Nici o sarcină nu era prea dificilă sau prea murdară pentru Tommy, atîta vreme cît îi era de folos mamei lui“, îi povestea un fost vecin lui Andrew Morton, autorul unei biografii despre viața starului.

Se spune că din cauza stilului nomad de viața al familiei, Tom a schimbat 15 școli în 14 ani. Dislexia, tulburarea de învățare de care suferea, nu l-a ajutat nici ea prea mult. „Nu aveam prieteni. Mereu eram puștiul cel nou, cu pantofii greșiți, cu accentul greșit. Nu aveam cu cine vorbi“, avea să se confeseze Cruise peste ani și ani. Asta pînă cînd, încurajat de mama sa, în liceu a început să joace în piese de teatru. Restul e istorie.

În 1981 apărea în primul său film, Endless Love, alături de Brooke Shields, în 1983 spărgea gheața cu Risky Business, iar în 1986 devenea o forță, cu rolul din Top Gun. Peste toate acestea, în 1996 a venit Mission: Impossible, care a avut pînă acum șase părți. Și nu avem cum să nu menționăm că, întocmai ca Bruce Willis, Tom Cruise preferă să-și facă singur cascadoriile. Pentru Top Gun: Maverick, Tom însuși a pus la cale un antrenament special de zbor, astfel încît actorii implicați în proiect să se descurce în avioanele de luptă fără să li se facă rău.

Dar dacă vorbim despre cascadorii, poate cele mai spectaculoase au fost cele din viața amoroasă. Și deasupra tuturor poveștilor sale de iubire a planat întotdeauna umbra Bisericii Scientologice, al cărei adept înfocat este de la sfîrșitul anilor '80. 

De trei ori a fost căsătorit și de trei ori Biserica Scientologică a fost în mod misterios implicată. Prima soție, Mimi Rogers, este cea care i-a făcut cunoștință cu acest cult, dar credințele comune nu i-au putut ține împreună decît trei ani. În 1989, Tom a intentat divorț, deși spusese în repetate rînduri cît de împlinit era în mariaj. Într-un interviu Playboy din 1993, Mimi Rogers oferea o explicație halucinantă: „Tom se gîndea serios să devină călugăr. Mariajul nu se mai potrivea cu nevoile sale spirituale, așadar. S-a gîndit că trebuie să fie celibatar ca să mențină puritatea instrumentului său“.

Pe de altă parte, cu puțin înainte de separare, piosul Cruise o cunoscuse pe Nicole Kidman, pe platourile de filmare ale peliculei Days of Thunder.

„Am simțit legătura aceea specială pe care o ai cînd îți găsești sufletul-pereche“, explica starul momentul întîlnirii cu Nicole, pe atunci o actriță debutantă.

Inevitabil, cei doi s-au căsătorit, ajungînd să divorțeze în 2001, după 11 ani de mariaj, după o sarcină pierdută și după ce înfiaseră împreună doi copii, pe Isabella și Connor. Tom a fost cel care a intentat divorț, Kidman mărturisind ulterior pentru People că despărțirea a afectat-o teribil.

Se spune că Biserica Scientologică și-a băgat coada în relația lor și a decis că Nicole e persona non grata după ce aceasta a refuzat să devină adeptă. Trebuie menționat, totuși, că pe finalul mariajului, Tom începuse filmările la Vanilla Sky, unde a cunoscut-o pe frumoasa Penelope Cruz. Și, surpriză, după ce și-a încheiat socotelile cu blondina, a apărut la brațul brunetei.

Relația cu Penelope a durat doar trei ani și umblă vorba că, și de data asta, Biserica Scientologică a avut un cuvînt greu de spus. 

Așa cum a avut și în privința mariajului ulterior cu Katie Holmes, pe care mai marii bisericii l-au pus la cale. Se spune că Holmes a fost aleasă drept soția perfectă în urma unui „casting“.

De data aceasta, părea că Tom și-a găsit cu adevărat împlinirea. TomKat, așa cum a fost cuplul poreclit de presă, radia fericire, iar venirea pe lume a lui Suri Cruise întregea un tablou de vis. Fericirea ostentativă a durat pînă prin 2012 cînd Katie Holmes a plecat val-vîrtej, cu tot cu fetiță, din viața lui Tom, în dorința de a-și proteja copilul de influența Bisericii Scientologice.

În mod bizar, Cruise nu și-a mai văzut fetița de atunci. Se crede că secta a declarat-o pe Holmes „dușman“, motiv pentru care nici Tom nu ar mai crede într-o conexiune reală cu Suri, acum în vîrstă de 16 ani.

În ciuda tuturor controverselor despre Biserica Scientologică, Tom Cruise continuă să reprezinte cu mîndrie secta și credințele acesteia, printre care faptul că psihiatria e o pseudoștiință și că depresia se poate vindeca prin sport și vitamine, nu prin medicație. N-ar fi de mirare ca scientologii să-și fi manifestat influența și în cea mai recentă presupusă poveste de iubire a lui Tom, cu partenera acestuia din Mission: Impossible 7, Hayley Atwell. Cei doi s-au cunoscut pe platourile de filmare în 2020 și s-ar fi despărțit luna trecută, rămînînd totuși în relații amiabile, conform unor surse din anturajul lor.

În mod neașteptat, nici măcar adorația lui Tom Cruise pentru o sectă atît de controversată nu i-a știrbit din popularitate. 

Succesul de box office al lui Top Gun: Maverick continuă să crească, iar în contul starului cu o avere de peste jumătate de miliard de dolari intră tot mai mulți bani. Există, totuși, niște oameni hotărîți să arate lumii cine se ascunde în spatele zîmbetului mult prea binevoitor al lui Tom.

Recent, Claire Headley, fostă membră a Bisericii Scientologice, care cu greu a scăpat din sectă, a postat următorul mesaj:

„Mă bucur că vă place Top Gun, ce să zic. Mie îmi aduce aminte doar că Tom Cruise comite crime împotriva umanității. Să distrugi familii e o crimă împotriva umanității. Puneți-vă următoarea întrebare: cînd și-a văzut ultima dată Tom fiica biologică, pe Suri? (...) El promovează o sectă periculoasă care mi-a distrus și mie familia. Credeți-mă, Tom Cruise știe ce face și știe ce abuzuri comite cultul“.

Pe lîngă aceste acuze, se vorbește de mulți ani în industrie că protagonistul nostru este un tiran pe platourile de filmare, un control freak fără pereche. 

Și dacă tot chestionăm imaginea lui Tom Cruise, nu putem ignora faptul că arată nefiresc de... tînăr. 

Deși în cadrul Bisericii Scientologice ar fi dobîndit puterea de a vindeca mici răni prin atingere, probabil că mai are un pic de învățat pînă să ajungă să oprească îmbătrînirea. Așa că nu ne rămîne decît să punem minunea pe seama unor medici pricepuți. Tom neagă, desigur, că ar fi apelat la bisturiu, dar chirurgii plasticieni îl bănuiesc de rinoplastie, transplant de păr și injecții cu botox și acid hialuronic. De altfel, mulți spun că unul din motivele pentru care Cruise continuă să exercite fascinație, chiar și după 40 de ani de carieră, este tocmai aspectul său mereu tînăr.

La 60 de ani, însă, Tom nu doar că nu încetinește, dar se pregătește pentru un succes intergalactic. La propriu! Următorul său mare proiect? O producție filmată în spațiu, cu ajutorul lui Elon Musk.

Autor: Oana Popoiag, OK.ro