ŞTIRILE SPORTIVE DIN R. MOLDOVA

Dacia Chişinău a obţinut o victorie dificilă şi s-a menţinut pe primul loc în top

Echipa Dacia Chişinău a repurtat în week-end o victorie dificilă în etapa a 17-ea a campionatului naţional de fotbal şi s-a menţinut pe primul loc în clasament.

Ea a învins-o cu scorul 1-0, graţie unui penalti, pe Zimbru Chişinău. Lovitura de la 11 metri a fost transformată în gol de Posmac în minutul 73.

Veaceslav Semionov, antrenorul interimar al Daciei a declarat la conferinţa de presă de la finele întîlnirii că este satisfăcut de prestaţia elevilor săi. ”A fost un meci dificil, disputat pe un timp nefavorabil. Mulţumesc jucătorilor pentru abnegaţia de care au dat dovadă, dorinţa de a învinge”, a spus el. Igor Oprea, directorul sportiv al clubului Zimbru a menţionat, la rîndul său, că prestaţia arbitrilor în acest meci a fost sub orice critică. ”A fost un arbitraj care ne-a defavorizat evident. Ne vom retrage din campionat”, a adăugat el.

Într-un alt meci din campionat Milsami Orhei a surclasat-o cu 5-0 pe codaşa clasamentului Dinamo-Auto Tiraspol.

Dacia se situează pe primul loc cu 30 de puncte acumulate. Ea este urmată în top de Milsami Orhei (25 de puncte) şi Sheriff Tiraspol (24 de puncte). Ambele urmăritoare au cu un meci mai puţin jucat decît liderul. Ultima etapă din acest an se va disputa pe 12-13 decembrie.

 

Platina Chişinău a suferit eşec în toate meciurile jucate cu formaţia Loko-Iunior

Echipa Platina Chişinău a suferit eşec (0-4) şi în cel de-al patrulea meci desfăşurat în week-end, în deplasare, cu formaţia Loko-Iunior (Iaroslavl, Rusia) în cadrul Ligii Internaţionale de Hochei pe Gheaţă, Conferinţa Vest.

În meciul al treilea disputat cu această echipă chişinăuienii au pierdut cu 1-5, iar în cele două partide susţinute pe teren propriu au cedat cu 3-4 şi 1-2.

Platina a suferit astfel 16 înfrîngeri în ultimele 17 întîlniri din campionat.

După aceste eşecuri ea a coborît în clasament pe locul 15 printre cele 17 competitoare, avînd adunate 35 de puncte.

Pe primele trei locuri în clasament se situează, în ordine, formaţiile ruse Dmitrov (85 de puncte), Loko-Iunior (84) şi Rossoşi (79 de puncte).

Echipa moldoveană va juca următoarele două meciuri la 15-16 decembrie, pe teren propriu, la Tiraspol, cu SKA-Variaghi (Vsevoljsk, Rusia), clasată pe locul 7 în top (61 de puncte).

 

Lotul naţional de box a susţinut un test important la Krivoi Rog

Lotul naţional de box a disputat în week-end, la Krivor Rog, un meci amical cu selecţionata Ucrainei în care a cedat cu un scor la limită (0-2).

”Boxerii moldoveni au fost declaraţi învinşi doar în două categorii de greutate (56 kg şi 60 kg)", a declarat astăzi pentru agenţie Petru Caduc, antrenorul lotului Moldovei. "În opinia mea, Veaceslav Gojan (56 kg) nu a cedat în întîlnirea desfăşurată, iar Vadim Ivaniuc (60 kg) a fost învins. În rest, au fost nişte meciuri foarte spectaculoase, aprige şi toţi membrii lotului au avut o prestaţie bună. Sînt satisfăcut de desfăşurarea acestei întîlniri, pentru că am depistat unele carenţe în pregătirea unor membri ai lotului. Vom lucra la antrenamente pentru a le lichida”, a menţionat Petru Caduc.

”Scopul principal urmărit a fost ca ei să acumuleze mai multă experienţă competiţională în vederea evoluării cu succes anul viitor la trei turnee foarte importante”, a adăugat oficialul.

Lotul naţional urmează să participe în 2015 la prima ediţie a Jocurilor Olimpice Europene, care se vor desfăşura la Baku (Azerbaidjan). În august va concura la Campionatul European de la Sofia (Bulgaria) unde vor fi desemnaţi cîte nouă boxeri în fiecare categorie de greutate cu drept de participare la Mondiale. Campionatul Mondial se va desfăşura în octombrie la Doha (Qatar). Acolo vor fi puse în joc biletele de acreditare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Din lotul care a disputat meciul amical cu reprezentativa Ucrainei au mai făcut parte Dumitru Galogoţ, Vasile Belous, Andrei Zatuşevschi, Alexei Zavatin.

Cel mai bun boxer moldovean este Veaceslav Gojan, care-i medaliat cu bronz la Olimpiada de la Beijing (2008) şi campion european (Ankara, 2011).

 

Sergiu Toma s-a clasat pe locul doi la turneul Grand Slam de la Tokio

Chişinăuianul Sergiu Toma (81 kg), care reprezintă actualmente Emiratele Arabe Unite, s-a clasat pe locul doi la turneul internaţional de judo Grand Slam de la Tokio (Japonia).

El a repurtat patru victorii, iar în finală a cedat doar în prelungiri (minutul 7) japonezului Takanori Nagase după numărul de avertismente primite (3-2).

Valeriu Duminică din Hînceşti, care a concurat şi el la categoria de greutate pînă la 81 de kilograme, a fost singurul reprezentant al Moldovei la turneu. El a suferit înfrîngere în primul meci disputat. Adversarul său a fost Antoine Valois-Fortier (Canada). ”Era şi de aşteptat, pentru că rivalul său are un palmares mai impresionant şi este foarte incomod prin stilul său de luptă”, a declarat astăzi pentru agenţie Veaceslav Bacal, antrenorul lotului naţional de judo.

”Valeriu Duminică se va mai afla la Tokio aproximativ zece zile pentru un stagiu cu cei mai buni judocani japonezi şi de peste hotare. Deocamdată, el este singurul judocan moldovean încadrat în lunga şi dificila cursă de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia, 2016)”, a adăugat tehnicianul.

Sergiu Toma a decis împreună cu un grup de judocani moldoveni să reprezinte pe arena internaţională Emiratele Arabe Unite după încheierea Jocurilor Olimpice de la Londra (2012). El este medaliat la Europene şi Mondiale. Sergiu Duminică s-a clasat anul curent pe locul trei la turneul Grand Prix Samsun.

 

Tenismanul Radu Albot a făcut bilanţul anului

Tenismanul Radu Albot a făcut într-o conferinţă de presă bilanţul evoluării în anul curent.

”În opinia mea, a fost un sezon sportiv reuşit. Am participat la toate cele patru turnee de Grand Slam: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open. Am urcat vizibil în clasamentul ATP. Am avut cîteva evoluţii foarte bune la turneele din seria ATP. Sper că anul 2015 să fie şi mai reuşit”, a declarat cel mai bun jucător de tenis din ţară.

Radu Albot a obţinut trei victorii în preliminariile turneului US Open şi a promovat în premieră în istoria tenisului moldovenesc pe tabloul principal al competiţiei. Comparativ cu anul trecut a urcat cu 50 de trepte în clasamentul ATP şi ocupă în prezent locul 169. În cadrul Cupei Davis a jucat şase meciuri pentru echipa naţională şi a învins în toate.

Tenismanul a participat la 32 de turnee internaţionale şi a cîştigat 100.000 de dolari. El este angajat în echipa sportivă a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale. Lui îi aparţin o serie de performanţe în tenisul moldovenesc, înregistrate în premieră.

Sursa: Moldpres