TERMENUL DE APLICARE A CONTROLULUI VAMAL NERIGUROS LA TREI PUNCTE DE FRONTIERA, EXTINS

Guvernul a extins, pînă pe 30 iunie 2022, permiterea traversării prin punctele de trecere a frontierei Pervomaisk-Cuciurgan, Goianul Nou-Platonovo și Novosavițkoe-Cuciurgan, a agenților economici înregistrați sau nu la Agenția Servicii Publice, fără aplicarea măsurilor de politică economică sau prohibițiilor, cu condiția rămînerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de organele neconstituționale, transmite IPN.

Potrivit ministrului finanțelor, Dumitru Budianschi, extinderea termenului este argumentată „prin necesitatea de a identifica soluții de înregistrare a tuturor entităților din raioanele de est ale Republicii Moldova la ASP și elaborarea mecanismelor de implementare a prevederilor aplicate în punctele de trecere a frontierei”.

El a mai spus că din cele trei puncte, doar unul funcționează ca punct comun – Pervomaisk-Cuciurgan.

Deputații Platformei DA au cerut miercuri Guvernului ca să excludă de pe ordinea de zi proiectul respectiv, considerînd că „inițiativa unilaterală a Executivului de la Chișinău poate fi catalogată drept o continuare a politicii de susținere a regimului separatist și de tolerare a contrabandei”.

De asemenea, Guvernul a prelungit termenul în care serviciul vamal, cu titlul provizoriu, va efectua vămuirea la postul vamal Bender 2, a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei de stat „Novosavițkaia-Cuciurgan”, pînă la instituirea controlului comun la acest punct. Termenul a fost prelungit pînă la 30 iunie 2022.

Sursa: IPN