TEMUTELE LANSATOARE DE RACHETE RUSEȘTI „SOARELE ARZĂTOR”, DISTRUSE ÎN SERIE DE FORȚELE UCRAINENE

Forțele ucrainene au distrus cel puțin două lansatoare de rachete rusești TOS-1A, supranumite „Soarele arzător”, în ultimele zile. Lansatoarele multiple, temute pentru capacitatea lor de a trage cu proiectile termobarice, prezintă o serie de dezavantaje, care le fac ținte favorite pentru ucraineni.

Un lansator multiplu de rachete TOS-1A rusesc a fost localizat de o dronă în pădure, unde încerca să camufleze la adăpostul copacilor, iar coordonatele au fost transmise unei unități ucrainene care l-a distrus cu un lansator HIMARS de mare precizie, arată Ministerul Apărării de la Kiev într-o postare pe rețeaua X, unde a postat și un video.

Un eveniment similar s-a produs în altă parte a frontului, de această dată în cîmp deschis, iar rezultatul a fost același: lansatorul „Soarele arzător” a fost complet distrus.

„Ocupanții au simțit căldura”, a comentat ironic ministerul pe aceeași rețea socială.

Potrivit experților în armament, lansatorul multiplu TOS-1A, care poate trage și cu proiectile termobarice, are o serie de dezavantaje: raza scurtă de acțiune, timpul mare de reîncărcare, combinate cu faptul că muniția de la bord este extrem de inflamabilă. Toate acestea îl fac o țintă ideală pentru dronele ucrainene, care distrug cu costuri infime un echipament de 6 milioane de dolari.

Lansatorul multiplu TOS-1A, supranumit „Soarele arzător”, este o variantă îmbunătățită a lansatorului TOS-1, supranumit „Buratino”.

Sursa: digi24.ro