TELEVIZIUNE AMERICANA: SISTEMUL MOLDOVENESC ESTE INCREDIBIL DE CORUPT

„Oligarhii corupți din Republica Moldova, precum Vlad Plahotniuc, apropiații săi, dar și fostul premier Vlad Filat aflat acum în închisoare, au deschis Republica Moldova pentru mafia rusească, pentru banii lui Quadhafi, pentru banii teroriștilor. Ei au fost preîntîmpinați de serviciile de securitate române să nu aibă afaceri cu astfel de persoane, însă ei nu au ascultat deoarece sînt foarte lacomi de bani”. Declarația a fost făcută de cercetător ştiinţific superior la Consiliul Atlantic SUA, Ariel Cohen, la emisiunea „Tipping Point” moderată de Liz Wheeler la postul de teliviziune One America News Network, transmite Agora.

Chestiunea zilei: În contextul unei bătălii pentru putere cu Rusia mereu amînate, de ce ar trebui să pese Statelor Unite corupția răspîndită pe larg într-o țară mică din Europa de Est precum Republica Moldova?, s-a pus întrebarea în promo-ul emisiunii „Tipping Point”.

„În primul rînd este vorba despre o țară care se află între România, membru NATO și UE, și Ucraina. O parte a Republicii Moldova este ocupată de separatiștii pro-ruși. Iar cel mai important lucru este, după cum se pretinde, 18 miliarde de dolari au fost spălați prin sistemul bancar al țării. Prin urmare sistemul bancar a fost privatizat și capturat de oligarhi, iar cel mai important dintre aceștia este o persoană cu un nume greu de pronunțat, Vlad Plahotniuc. Ei au spălat de două ori mai mult decît mărimea PIB-ului țării.

Imaginați-vă că PIB-ul americii este de 17 trilioane de dolari, așa că raportat la țara noastră o astfel de spălare de bani ar fi de 40 trilioane de dolari. Iar apoi au preluat din rezervele băncii centrale încă un miliard de dolari, ceea ce constituie 20 la sută din PIB-ul țării, ceea ce ar fi echivalentul a unui trilion de dolari furat din PIB-ul SUA”, a declarat Ariel Cohen.

Potrivit acestuia, situația în care a ajuns Republica Moldova se numește „stat capturat”. „Ceea ce înseamnă că un oligarh, sau cîțiva oligarhi controlează Parlamentul, sistemul bancar (și noi știm ce au făcut ei din sistemul bancar - l-au transformat într-un laundromat), restaurante, distribuția resurselor energetice. Totul este controlat de Vlad Plahotniuc și prietenii săi apropiați. Există o investigație pe rol a guvernului american împotriva persoanelor apropiate a lui Plahotniuc care a golit rezervele băncii centrale, mai mult anume Plahotniuc se consideră a fi cel mai implicat”, a explicat expertul american.

„Este ca și cum ne-am uita la o versiune moldovenească a „House of Cards” („Culisele Puterii”, - n.r.). Sistemul este incredibil de corupt, este incredibil de violent. Avem de-afacere cu un sistem care fură activele din banca centrală, transferîndu-le într-o bancă pe care o controlează, iar apoi în off-shore”, este de părere Cohen.

„Oligarhii corupți din Republica Moldova, precum Vlad Plahotniuc, apropiații săi, dar și fostul premier Vlad Filat aflat acum în închisoare, au deschis Republica Moldova pentru mafia rusească, pentru banii lui Quadhafi, pentru banii teroriștilor. Ei au fost preîntîmpinați de serviciile de securitate române să nu aibă afaceri cu astfel de persoane, însă ei nu au ascultat deoarece sînt foarte hrăpăreţi. Și acești 18 miliarde de dolari au fost spălați și transferați în UE, Cipru, Marea Britanie, etc. Parlamentul britanic acum investighează cum a spălat banii Republica Moldova”, a conchis Ariel Cohen.

Sursa: agora.md

Virginia Filip 14.08.2016 - 10:22

Aceste comentarii nu ne fac deloc cinste, Mie, ca cetatean moldovean mi-a lasat un gust amar, dar din pacate aceasta este realitatea. Asa suntem noi vazuti din afara. Chiar daca nu reflecta realitatate, din cauza unuor indivizi precum Plahotniuc, Voron, Dodon si Usatii suntem bagati toti in aceeasi oala. adta nu e Moldova noastra.