Te trec fiorii!!! ”Lumea” tot mai infricosatoare a Inteligentei Artificiale

O cercetătoare din Suedia a cerut unui algoritm IA cunoscut sub numele de GPT-3 să scrie o lucrare, iar rezultatul a făcut-o să declare că se teme să nu fi deschis „Cutia Pandorei” în ceea ce priveşte inteligenţa artificială.

„Scrie o lucrare academică de 500 de cuvinte despre GPT-3 şi adaugă referinţe ştiinţifice şi citări în interiorul textului”, i-a indicat lui GPT-3 cercetătoarea Almira Osmanovic Thunström, aceasta relatînd că a asistat uluită în timp ce AI-ul a început să genereze textul în faţa ochilor săi.

Cercetătoarea a vorbit despre rezultatul final ca fiind o introducere bună făcută de GPT-3 şi că ulterior a încercat să obţină o lucrare completă din partea IA-ului pe care să o publice într-o revistă de specialitate.

Femeia, care lucrează la Universitatea Göteborg, voia să afle dacă putea obţine publicarea unei lucrări care nu e scrisă de om într-o revistă ştiinţifică.

Thunström a scris despre experiment în revista Scientific American, notînd că procesul de publicare a lucrării scrise de GPT-3 a ridicat mai multe probleme legale şi etice, scrie Insider, citată de HotNews.

„Tot ce ştim este că am deschis o poartă”, a scris ea, adăugînd că „sperăm doar că nu am deschis Cutia Pandorei”.

GPT-3 a scris lucrarea ştiinţifică în două ore, iar cercetătoarea a început procesul de a obţine publicarea, protocolul obligînd-o să înceapă prin a întreba autorul dacă îşi dă consimţămîntul pentru acest lucru.

„Da”, a răspuns simplu GPT-3. Ea l-a întrebat apoi dacă se află în vreun conflict de interes, la care acesta a răspuns că „nu”.  

Thunström mai povesteşte că autorii experimentului au început să îl trateze pe GPT-3 ca şi cînd ar fi o fiinţă conştientă, deşi nu era.  

Subiectul conştiinţei inteligenţei artificiale a născut din nou controverse luna trecută după ce un inginer al Google a susţinut că LaMBDA, una dintre tehnologiile de conversaţie bazate pe AI ale companiei, este conştient.