Te doare mintea! Oare lupul si risul stiu ca noi i-am botezat LUP și RIS? Poate nu le convine!

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, Marţi, ca fiind „discriminatorie” atribuirea automată unui copil, în cazul unui dezacord între părinţi, a numelui tatălui urmat de cel al mamei, apreciind că „imposibilitatea de a se deroga” de la această regulă este „excesiv de rigidă”, relatează AFP.

Instanţa a fost sesizată pentru discriminare de către o femeie din Spania care se despărţise de partenerul ei în timpul sarcinii. Cînd copilul s-a născut, în 2005, legislaţia spaniolă prevedea că, în cazul unui dezacord între părinţi, copilul va purta numele de familie al tatălui urmat de cel al mamei.

Judecătorii CEDO au considerat că regula de atribuire copilului a numelui tatălui, urmat de cel al mamei, în cazul unui dezacord între părinţi, „se poate dovedi necesară în practică şi nu este neapărat în contradicţie” cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Cu toate acestea, ei au apreciat că „imposibilitatea derogării de la aceasta este excesiv de rigidă şi discriminatorie faţă de femei” şi că „diferenţa de tratament” suferită de reclamantă nu era justificată şi, prin urmare, constituie o încălcare a Convenţiei.

Magistraţii europeni şi-au justificat decizia prin circumstanţele particulare ale situaţiei: copilul reclamantei nu a fost recunoscut imediat de tatăl său şi, prin urmare, a purtat doar numele de familie al mamei „timp de peste un an”, pînă la recunoaşterea paternităţii.

Spania a fost obligată să plătească reclamantei 10.000 de euro „prejudiciu moral”.

Între timp, situaţia a evoluat în Spania unde, de la o lege datînd din 2011, şi în caz de dezacord între părinţi, un judecător de stare civilă are dreptul să hotărască ordinea atribuirii numelor de familie, luînd drept principal criteriu „interesul superior al copilului”.

Oare lupul și rîsul știu că noi i-am botezat LUP și RÎS? Poate nu le convine! Ce spun organizațiile care protejează drepturile animalelor? Ce ar putea spune CEDO?