TARA PIERE DE TATARI SI NOI BEM CU LAUTARI

Atunci cînd diaspora nu ne lasă la greu

Din cele relatate de mass-media şi oficiali, ştim că Sîmbătă, 7 Martie, o femeie de 48 de ani a sosit din Italia, pe Aeroportul Chişinău, fiind infestată cu coronavirus, iar asta pe fondul mai multor boli cronice, cum ar fi: diabet zaharat, supraponderală de gradul 2, hipertensiune, fiindu-i depistate şi bronhopneumonie bilaterală, febră și tuse. În regim de urgenţă, a fost internată şi plasată sub asistenţă medicală. Aceasta este data la care diaspora a decis să aducă din Italia, ţara adoptivă, sămînţă de coronavirus pentru moldoveni. De atunci, pe căi ocolite şi, deci, înşelătoare, prin România, ori Ucraina, ca să nu se creadă că vin din Italia, „moldovenii italieni” au tot revenit în ţară, unii dintre ei avînd „în bagaje” şi coronavirus nedeclarat la Vamă. După cum lesne şi cu lacrimi în ochi constatăm, „diaspora nu ne lasă la greu”.

Faţă de această situaţie, unii politicieni au ajuns în culmea fericirii, convinşi fiind că acest flagel ucigaş este marea şansă politică a vieţii lor. Pentru ca, în egală măsură, să se răzbune pe moldovenii pe care-i dispreţuieşte, dar să şi cîştige politic tot pe seama minţilor înceţoşate ale susţinătorilor lui plătiţi, în plină perioadă de răspîndire a pericolului de contaminare a pandemiei, Ilan Şor a adus, pe 10 Martie, cîteva sute de ignoranţi, cei mai mulţi dintre ei fiind vîrstnici, în faţa Curţii de Apel Chişinău ca să protesteze faţă de o decizie judecătorească.

Această iniţiativă nesăbuită şi cinică l-a determinat, pe bună dreptate, pe liderul fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, să declare: „Ceea ce am văzut astăzi depășește deja gradul de iresponsabilitate. Partidul Șor a scos în stradă cîteva sute de persoane în etate, transportate din republică pentru un protest despre care persoanele date habar nu aveau. În timp ce Italia este în carantină, autoritățile moldovenești responsabile iau decizia să interzică orice acțiune de masă, oligarhul fugar Ilan Șor plătește oamenii să se adune pentru a-i expune pericolului de contaminare cu coronavirus. Și expune anume cea mai sensibilă categorie de persoane la această infecție – bătrînii.” 

Tot în acest context, acelaşi Corneliu Furculiță mai spune: „Un alt partid, PAS, tot mai apropiat de ideile lui Șor, care se crede unic deținător de coroană politică în Moldova, a descoperit soluția “genială” împotriva coronavirusului: diaspora din Italia să vină acasă. Poate la acești politicieni n-a ajuns informația că Italia este în carantină, din cauza epidemiei de coronavirus?! Stimați cetățeni, ACUM e clar că opoziția iresponsabilă a trecut la acțiuni concrete de răspîndire a lui COVID-19 în Moldova. Chemăm din nou toți politicienii, toate formațiunile politice să dea dovadă de maturitate și responsabilitate față de cetățenii noștri, față de țară! În fața acestui pericol global trebuie să acționăm unitar și responsabil.”

Prin poziţiile ei constante faţă de răspîndirea coronavirusului, Maia Sandu a demonstrat cît de stupidă e ca politician. Ameţită de iluzia că va cîştiga alegerile prezidenţiale, a ajuns să debiteze cele mai revoltătoare, halucinante şi destabilizatoare mesaje. Această prim-ministru ratat, nu a ratat prilejul de a „analiza” situaţia, „a-i constata carenţele şi a da sfaturi”. Vă daţi seama ce dezastru ar fi fost astăzi dacă mai era premier şi nu decidea să provoace căderea propriului Guvern?

Cea mai nesăbuită chemare a ei, însă, este cea la care se referă şi Corneliu Furculiţă – apelul către moldovenii din Italia ca să revină în ţară! Ne întrebăm dacă ar fi făcut acelaşi apel şi dacă ar mai fi fost premier!? Fireşte că orice cetăţean moldovean are dreptul legitim să revină cînd vrea în ţară. Fireşte că fiecare moldovean din diaspora are libertatea deplină să revină şi cum vrea în ţară. La intrarea în ţară nu sînt vămuite moralitatea, imoralitatea şi conştiinţa civică.

Mulţi moldoveni din Italia stau cu acte în regulă acolo avînd şi cetăţenie română, deci şi asigurare medicală. Bineînţeles că sînt şi destui care muncesc la negru şi nu au asigurare medicală. În situaţia actuală, însă, în Italia şi în alte ţări, de diagnosticarea coronavirusului, supraveghere şi tratarea lui se bucură absolut toţi, şi cei cu asigurare medicală, şi cei care nu o au. De aici încolo se pune problema conştiinţei lor, a moralităţii şi simţului civic. Avînd asigurările de tratament arătate, mulţi preferă să revină în Moldova, deşi ştiu la ce pericol ucigaş îşi expun familiile şi conaţionalii. Inconştienţă sau egoism primitiv?

Pe acest fundal, Maia Sandu face apel la absolut toţi moldovenii din diaspora să revină în ţară parcă spunîndu-ne: „Coronavirusa-ne-am”! La Maia Sandu lucrurile stau ca în zicala „Ţara piere de tătari şi noi bem cu lăutari”.

Mihai CONŢIU

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37