Tancurile americane M1 Abrams vor ajunge în Ucraina

Tancurile americane de tip M1 Abrams urmează să fie trimise în Ucraina ”în curînd”, a anunţat, Marţi, secretarul american al Apărării Lloyd Austin, la o reuniune la Ramstein, în Germania, cu Ucraina şi aliaţi militari ai Kievului, relatează CNN, potrivit Agerpres.

Ucrainenii aşteaptă aceste tancuri de luni de zile, pentru a străpunge liniile ruse în cadrul unei contraofensive lansată în Vară.

Statele Unite au început formarea militarilor în operarea tancurilor

Lloyd Austin a îndemnat partenerii Kievului să livreze Ucrainei alte sisteme de armament, considerate critice – apărare antiaeriană şi muniţie pentru artilerie – la această reuniune a Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, din care fac parte 54 de ţări.

”Timpul nu este în favoarea lui Putin”, a subliniat Lloyd Austin la această reuniune, la baza aeriană americană Ramstein.

”Vom fi alături de poporul ucrainean pe termen lung”, a spus el.

Aceasta este prima reuniune a Grupului după demiterea, în urmă cu două săptămîni, a lui Oleksii Reznikov din funcţia de ministru al Apărării.

Lloyd Austin i-a mulţumit în deschiderea reuniunii lui Oleksii Reznikov ”pentru efortul susţinut şi dedicaţie şi pentru tot ceea ce a făcut pentru o Ucraină liberă într-o lume sigură”.

El a anunţat că abia aşteaptă să ”coopereze îndeaproape” cu succesorul lui Reznikov, Rustem Umerov.

Ei au discutat la telefon săptămîna trecută şi s-au întîlnit pentru prima oară la Ramstein.