SURPRIZĂ LA OLIMPIADA DE LA SOCI

Campionul Olimpic din 2006 şi 2010, americanul Shaun White s-a clasat doar pe locul patru la Soci. Acesta a avut parte de ghinion la competiţia de halfpipe. White a căzut după două sărituri efectuate la prima sa încercare, iar la a doua s-a dezechilibrat.

Elveţianul de origine rusă, Iuri Podladtcikov (foto) a devenit pînă la urmă noul campion olimpic în proba de halfpipe. Podladtcikov a primit din partea arbitrilor 94,75 puncte. "Mereu am fost aşa o persoană, care nu crede în nimic, pînă nu vede sau simte. Trebuie să urmăresc evoluţia mea înregistrată şi să văd ce s-a întîmplat acolo, pentru a putea răspunde la întrebarea dacă am meritat această medalie sau nu", a declarat Podladtcikov. Japonezul Ayumu Hirano a cucerit medalia de argint şi a devenit astfel cel mai tînăr medaliat în concursurile pe zăpadă în istoria Jocurilor Olimpice. Niponul a cucerit medalia de argint la halfpipe la vîrsta de 15 ani şi 74 de zile. Un alt japonez, Taku Hiraoka a obţinut medalia de bronz.

Scandal în echipa de sanie a Germaniei

Medaliata cu argint la proba feminină, Tatjana Huefner, a declarat că a fost defavorizată de Federaţia naţională, iar ca urmare titlul olimpic a fost cîştigat de o altă sportivă germană, Natalie Geisenberger. Potrivit acesteia, Geisenberger a beneficiat de condiţii mult mai bune de pregătire, iar, ca urmare, a cîştigat medalia de aur la Soci, iar Huefner s-a ales cu medalia de argint. "Toate criticile au fost spuse la adresa Federaţiei de sanie din Germania. Mereu este loc de mai bine în administrarea sportului. Însă aceste critici nu au nimic în comun cu rezultatul obţinut de Natalie", a spus Tatjana Huefner. La rîndul său, Natalie Geisenberger se arătă confuză: "Nu am realizat încă ceea ce s-a întîmplat. Cred că am nevoie de cîteva zile ca să-mi dau seama ce performanţă am obţinut. Urmează cursa pe echipe de la care, la fel, avem aşteptări foarte mari”. Echipa Germaniei este lider în clasamentul general al probei sanie. Nemţii au cucerit medalia de aur şi la masculin, unde Felix Loch a cîştigat al doilea titlu olimpic din carieră.

Un sportive rus, spitalizat după ce a căzut în timpul unui antrenament

Sportivul rus Mihail Maksimochkin a fost spitalizat, miercuri, după ce a căzut în timpul unui antrenament în vederea probei de sărituri cu schiurile de pe trambulina mare, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. Maksimochkin a fost scos din zona de pregătire pe targă şi cu capul imobilizat. După acest incident, sesiunea de pregătire a fost anulată. Preşedintele federaţiei ruse, Alexander Uvarov, a declarat că Maksimochkin nu a fost rănit grav. "Nu sînt consecinţe grave. El are ceva probleme la coaste, dar conform doctorilor va putea fi externat în cursul zilei de joi", a precizat Uvarov. Alexander Uvarov a menţionat că Maksimochkin nu va mai concura la JO. Mihail Maksimochkin s-a clasat al 31-lea, duminică, în proba de sărituri cu schiurile de pe trambulina normală. Calificările pentru proba de sărituri cu schiurile de pe trambulina mare au loc vineri, iar finala este programată sîmbătă.

Zăpadă suficientă pînă la finalul competiţiei

Cantitatea de zăpadă de pe munţii din zona Soci va fi suficientă pînă la finalul Jocurilor Olimpice, în ciuda temperaturilor destul de ridicate pentru această perioadă, însă calitatea ar putea lăsa de dorit, a declarat un expert. Temperaturile din ultimele zile au făcut ca zăpada să se topească parţial, provocînd îngrijorare la Soci. Francezul Jean-Louis Tuaillon, responsabil al staţiunii Roza Hutor, a spus că nu există motive de îngrijorare în privinţa cantităţii de zăpadă. "Noaptea temperaturile sînt negative, astfel că zăpada se întăreşte din nou semnificativ", a precizat el. În schimb, el a menţionat că încălzirea vremii duce la o problemă privind calitatea zăpezii, iar sportivii s-ar putea răni căzînd.

Victor Pînzaru, mulţumit de evoluţia de la Soci

Deşi a fost eliminat de la Soci chiar din calificări, Victor Pînzaru a rămas mulţumit de evoluţia sa. "Au fost şi campioni olimpici care au ratat calificarea", a declarat portdrapelul Moldovei la o zi de la singurul concurs la care a participat. Victor Pînzaru a obţinut locul 77 din 86 în calificările probei de schi fond sprint şi a ratat accederea în sferturi. Astfel, portdrapelul Moldovei a avut cea mai scurtă participare dintre sportivii lotului naţional prezenţi la Soci. "Condiţiile au fost foarte grele. Coborîri abrupte, viteze mari şi zăpada foarte moale. Dar eu sînt mulţumit de rezultatul pe care l-am obţinut. Faptul că nu m-am clasat mai departe nu este o scîrbă. Chiar şi campionul olimpic, norvegianul Petter Northug, nu s-a calificat mai departe", a spus schiorul.

Un alt sportiv moldovean care şi-a terminat participarea la Soci este Bogdan Macovei care s-a clasat pe locul 36 în proba sanie. Alexandra Camenşcic va intra în concurs miercuri, în proba schi fond 10 kilometri clasic, iar ultimul va participa Georg Lindner, pe 16 februarie, la schi alpin în proba Super Gigant Slalom.

Sursa: Publika.md, Mediafax