SUMMITUL APEC: PUTIN ŞI OBAMA, ÎNCEPUT DE DEZGHEŢ?

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama şi-au reluat contactele marţi în cadrul summitului APEC care se desfăşoară în prezent în China, a anunţat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, citat de RIA Novosti.

Cei doi şefi de stat au schimbat cîteva cuvinte luni, înainte de fotografia grup, în finalul recepţiei oficiale oferite de preşedintele chinez Xi Jinping în onoarea liderilor ţărilor membre ale APEC.

De fapt, potrivit presei ruse, Putin nu s-a dezminţit nici de această dată şi a întîrziat la fotografia de grup cu aproximativ 20 de minute, din cauza întîlnirii prelungite cu premierul malaezian Najib Razak, cu care a discutat despre prăbuşirea zborului MH17 în estul Ucrainei, dar chiar şi aşa a reuşit să schimbe cîteva cuvinte cu liderul SUA, Barack Obama.

Atunci cînd a coborît din maşină şi a intrat în încăperea unde era aşteptat de restul liderilor APEC, Putin a văzut cum Obama i-a făcut din mînă într-un gest de bun-venit. Liderul rus a reacţionat pe loc. S-a apropiat de preşedintele american şi i-a strîns mîna şi, timp de 7-8 minute, cei doi şefi de stat au schimbat cîteva cuvinte, după cum a ţinut să precizeze Kremlinul.

Într-o declaraţie făcută luni seara, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al şefului statului rus, a indicat că nu a fost vorba propriu-zis de o discuţie, ci de un schimb de replici «în picioare» în cadrul summitului.

În debutul reuniunii de marţi de la summit, preşedintele rus s-a apropiat de Obama şi l-a bătut pe umăr, întrebîndu-l dacă îi place sala. La masa de dezbateri, Putin s-a aşezat de partea stîngă a preşedintelui chinez Xi Jinping, iar Obama, de partea dreaptă a acestuia.

Potrivit agenţiilor de presă ruse, Putin şi Obama s-au lăsat aşteptaţi după reuniune la fotografie de grup, deoarece au stat deoparte şi au «discutat» preţ de cîteva minute.

«Putin şi Obama au profitat de cîteva ori de pauzele în desfăşurarea summitului pentru a vorbi. Ei au discutat despre problemele legate de relaţiile bilaterale, situaţia din Ucraina, Siria şi Iran», a indicat Peskov. Oportunităţi au fost mai mult de două, dar acestea au fost discuţii scurte», a precizat el.

Sursa: Agerpres