SUA VOR FACILITA VINZARILE DE ARME CATRE IORDANIA

Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite a adoptat marţi un text vizînd să faciliteze vînzările de arme către Iordania, un privilegiu rezervat pînă în prezent rarilor aliaţi ca ţările membre ale NATO şi Israelului.

Iordania este un element central în alianţa militară contra jihadiştilor grupării Statul Islamic (SI). În regatul haşemit americanii au început recent să antreneze un mic grup de rebeli sirieni moderaţi, iar un pilot iordanian, Muath al-Kasasbeh, a fost ars de viu de SI după ce a fost capturat în decembrie în Siria.

Congresmenii americani au adoptat fără probleme propunerea legislativă prin vot oral, iar acum este rîndul Senatului să se pronunţe. Cele două camere ale Congresului de la Washington sînt controlate de republicani.

"Iordania se află în prima linie a luptei contra SI şi a crizei refugiaţilor din Siria, unde milioane de persoane au fost deplasate", a subliniat preşedintele Comisiei pentru politică externă, Ed Royce.

"Trimitem mesajul că sîntem solidari cu aliaţii noştri şi vom face tot ce este necesar pentru a învinge teroarea şi extremismul radical", a declarat republicana Ileana Ros-Lehtinen.

Iniţiativa legislativă adaugă Iordania, pentru trei ani, pe lista ţărilor care beneficiază de o procedură simplificată pentru încheierea contractelor de export de arme americane. Ţările membre ale NATO, Israelul, Japonia, Australia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud se bucură de acest regim în prezent.

Sursa: Agerpres