SUA sunt preocupate de rolul creării unei Comisii poloneze de anchetă privind influenţa rusă

SUA s-au declarat „preocupate” de adoptarea de către Polonia a unei legi cu privire la crearea unei Comisii de anchetă asupra influenţei ruse, care ar putea „interfera cu alegerile libere” din Toamnă, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Guvernul american este preocupat de adoptarea de către Guvernul polonez a unei noi legislaţii, ce ar putea să fie utilizată într-un mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere şi echitabile în Polonia”, subliniază Departamentul de Stat.

Washingtonul împărtăşeşte „îngrijorările exprimate de numeroşi observatori, potrivit cărora această lege vizînd crearea unei Comisii de anchetă asupra influenţei ruse ar putea să fie utilizată pentru a bloca candidaturile unor oameni politici din opoziţie fără o procedură corectă”.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a dat undă verde Luni creării acestei Comisii de anchetă asupra „influenţei ruse în Polonia”, o entitate calificată drept „anticonstituţională” şi de „tip stalinist” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, înaintea alegerilor legislative din Toamnă.

Alcătuită din nouă membri aleşi de o Cameră inferioară a Parlamentului dominată de tabăra naţionalistă populistă aflată la putere, Comisia va putea decide dacă responsabili politici ai ţării au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi îi va putea condamna, fără un control efectiv din partea Justiţiei, avertizează observatorii.

Oricărei persoane găsite vinovate i se poate interzice să ocupe funcţii publice legate de accesul la finanţele publice şi la informaţii clasificate timp de 10 ani.

Potrivit Guvernului populist polonez, o astfel de Comisie este indispensabilă pentru a elimina influenţa rusă în Polonia, un aliat fidel al Ucrainei, atacată de Moscova.

Opoziţia califică textul drept „Lex Tusk” (Legea Tusk), după numele liderului principalului partid de opoziţie de centru, Platforma Civica (PO), Donald Tusk, fost prim-ministru polonez între 2007 şi 2014 şi apoi preşedinte al Consiliului European, adversarul actualului Guvern.

Potrivit opoziţiei, legea este destinată de a-i compromite pe opozanţii actualului Guvern şi pentru a-l împiedica pe Tusk să cîştige alegerile din Toamnă.

Într-un comunicat, ”Departamentul de Stat face apel la Guvernul polonez să garanteze că această lege nu va împiedica alegătorii să voteze pentru candidatul ales de ei şi că nu va fi invocată sau utilizată în mod abuziv într-un mod care să afecteze legitimitatea percepută a alegerilor”.