SUA ALOCA 50 DE MILIOANE DE DOLARI PENTRU R. MOLDOVA

Statele Unite ale Americii alocă 50 de milioane de dolari pentru Republica Moldova în contextual dificultăților generate de războiul din Ucraina, suplimentar la suma de 50 de milioane, anunțate recent de Linda Tomas-Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU, în timpul vizitei de zilele trecute la Chișinău, dar și alte 30 de milioane, despre care a înștiințat ambasadorul țării la Chișinău, Kent Logsdon.

Despre noua intervenție financiară a vorbit Samantha Power, administratoarea Agenției pentru dezvoltare internațională a Statelor Unite (USAID) în cadrul unui briefing comun cu președinta Maia Sandu, după întrevederea, pe care au avut-o.

Menționînd că din prima zi a agresiunii militare moldovenii s-au solidarizat cu ucrainenii, Maia Sandu a amintit că zeci de mii de oameni - voluntari, polițiști, funcționari publici, medici, primari, oameni de afaceri, cetățeni - s-au mobilizat pentru a ajuta refugiații din Ucraina. „Astăzi Moldova găzduiește 96 de mii de refugiați din țara vecină, jumătate din ei fiind copii. Peste 80 de mii sînt cazați în casele cetățenilor noștri. E un număr foarte mare pentru noi. Practic, în aceste șase săptămîni, populația țării a crescut cu 4%. Avem nevoie de ajutor”, a spus Maia Sandu.

Situația e agravată de creșterea prețurilor la carburanți și surse energetice, dar și de întreruperea importurilor și exporturilor de pe piețele din Est. Totodată, „noi vrem să continuăm planurile noastre pentru a schimba în bine Republica Moldova. În pofida tuturor greutăților și crizelor, vrem să reușim să construim o țară competitivă, inovatoare și rezilientă”, a spus șefa statului.

La rîndul său, Samantha Power a apreciat reziliența cetățenilor moldoveni la încercările timpului. „Cetățenii acestei țări au demonstrat o generozitate extraordinară prin faptul că au deschis ușile și inimile pentru ucraineni. Prin țară au trecut un număr enorm de refugiați, cel mai mare, pe cap de locuitor, din Europa. Noi cunoaștem că războiul lui Putin a lovit nu numai Ucraina, a afectat și Moldova – a blocat piețele de desfacere în est, a complicat alimentarea energetică a țării. Acești bani vor sprijini agricultura Republicii Moldova, industria textilă, sectorul IT, dar și combaterea corupției, lupta mass-media din țară cu fluxul de propagandă și dezinformare, consolidarea sectorului de energie regenerabilă”.

Oficiala a reiterat că Statele Unite vor rămîne alături de Republica Moldova, mai ales în aceste timpuri, cînd „chiar la ușa țării se dă o luptă crîncenă între democrației și autocrație”.

Sursa: IPN