Studenţii din Moscova nu sunt de acord cu introducerea limbii chineze ca disciplină obligatorie
Studenţii de la Universitatea de Fizică şi Tehnologie din Moscova (MFTI, acronimul în limba rusă) au protestat, Miercuri, împotriva deciziei conducerii instituţiei de a introduce limba chineză ca materie obligatorie, relatează EFE şi News.ru, potrivit agerpres.
”Modificările promovate de Departamentul de limbi străine (al universităţii) sunt absurde şi nocive pentru MFTI. Nu le putem permite”, se arată într-un mesaj al Consiliului studenţesc al acestei universităţi din Moscova pe reţeaua de socializare VKontakte, Facebook-ul rusesc.
Studenţii de la MFTI, considerată una dintre cele mai bune instituţii de învăţămînt superior în domeniul fizicii şi tehnologiei în ţară, au anunţat începerea strîngerii de semnături pentru anularea deciziei.
Ziarul economic rusesc Védomosti a fost primul care a relatat, săptămîna aceasta, despre planurile MFTI de a introduce chineza ca a doua limbă străină obligatorie pentru studenţi.
Potrivit serviciului de presă al universităţii, 27% din articolele ştiinţifice studiate la MFTI sunt scrise în limba chineză, iar, în timp, acest procent ar putea creşte la 50% pînă în 2030, potrivit MFTI.
La rîndul lor, studenţii se tem că, prin introducerea limbii chineze ca limbă obligatorie, conducerea universităţii ar putea reduce sau exclude din program studiul unor limbi europene precum spaniola, franceza sau germana.
Rusia şi China au convenit să dea un nou impuls relaţiilor lor strategice în cadrul recentei vizite la Moscova a preşedintelui chinez Xi Jinping, pe fondul izolării tot mai mari a Federaţiei Ruse de lumea occidentală, după invazia sa brutală, nejustificată, ilegală şi neprovocată în Ucraina.