Stoltenberg recomandă europenilor să crească producţia de arme

Secretarul general al NATO i-a chemat pe europeni să-şi mărească producţia de arme pentru a creşte livrările către Ucraina şi a preveni o confruntare cu Moscova "care ar putea dura zeci de ani", într-un interviu acordat Sîmbătă presei germane şi citat de France Presse.

La mai puţin de o săptămînă înainte de reuniunea miniştrilor Apărării din NATO la Bruxelles, pe 15-16 Februarie, Jens Stoltenberg a insistat că "trebuie să ne reconstruim şi să dezvoltăm mai rapid baza industrială, pentru a creşte livrările către Ucraina şi a reconstitui propriile stocuri".

"Aceasta înseamnă trecerea de la producţia lentă în timp de pace la producţia rapidă de perioadă de conflict", a declarat Stoltenberg ziarului duminical german Welt am Sonntag.
”Nu există nici o ameninţare militară iminentă împotriva unui aliat din NATO. În acelaşi timp, Kremlinul rosteşte în mod regulat ameninţări la adresa unor ţări NATO”, a remarcat Stoltenberg.

Subliniind că invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape doi ani a arătat că "pacea în Europa nu este dobîndită", el a insistat asupra importanţei protejării ţărilor Alianţei.
"Atît timp cît investim în securitatea noastră şi rămînem uniţi, vom continua să descurajăm agresiunea", a spus el.

"NATO nu caută război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim pentru o confruntare care ar putea dura zeci de ani", a avertizat el.