Stoltenberg: Occidentul trebuie sa sprijine Ucraina pe termen lung

Ţările occidentale trebuie să fie pregătite să-i furnizeze Ucrainei sprijin în contextul în care Rusia nu dă semne că renunţă la intenţiile sale, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite BBC, potrivit agerpres.

Stoltenberg a declarat, într-un interviu pentru BBC, că sprijinul militar va asigura supravieţuirea Ucrainei ca ţară suverană şi va forţa Rusia să negocieze o încheiere a războiului.

Potrivit înaltului oficial aliat, programul de mobilizare parţială adoptat de Rusia în Septembrie a arătat că Moscova nu are nici o dorinţă de a pune capăt războiului.

”Forţele ucrainene au avansat de cîteva luni, dar ştim, de asemenea, că Rusia a mobilizat mult mai multe forţe, dintre care numeroase se antrenează acum. Toate acestea indică faptul că ruşii sunt pregătiţi să continue războiul şi pot încerca să lanseze o nouă ofensivă”, a continuat Jens Stoltenberg.

În opinia sa, NATO trebuie să se asigure că Ucraina este într-o poziţie solidă în cazul unor negocieri între cele două părţi beligerante.

”Trebuie să furnizăm sprijin Ucrainei acum, inclusiv sprijin militar, pentru că aceasta este singura modalitate de a convinge Rusia că trebuie să se aşeze la masă şi să negocieze cu bună credinţă şi cu respectarea Ucrainei ca ţară independentă din Europa. Ceea ce ştim este că ceea ce Ucraina poate realiza în jurul acelei mese depinde total de puterea de pe cîmpul de luptă”, a explicat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Anterior, Franţa şi-a reiterat sprijinul pentru Ucraina.

”Vom fi alături de voi în mod sigur. Vă vom ajuta pînă cînd este obţinută victoria”, a afirmat Preşedintele francez Emmanuel Macron în mesajul său de Anul Noul, adresîndu-se ucrainenilor.