STATUL ISLAMIC, CARE AR PUTEA FI CURIND INVINS IN SIRIA SI IRAK, NU VA DISPAREA, AVERTIZEAZA EXPERTI SI OFICIALITATI

Apropiata înfrîngere militară a grupării jihadiste Statul Islamic în Irak și în Siria este luată în calcul de toate oficialitățile și experții, dar aceștia avertizează la unison că gruparea nu va dispărea, ci se va adapta pentru a-și continua lupta, comentează miercuri AFP.

Cu o comunitate sunnită îngrijorată și marginalizată în cele două țări, în timp ce în restul lumii mii de susținători sau simpatizanți sînt gata să acționeze în numele său, gruparea va trece în clandestinitate înainte de a renaște, poate într-o altă formă și sub un alt nume, dar cu aceleași obiective, susțin ei.

"Victoria militară extrem de dificilă în Irak nu este însoțită de o viziune politică post-Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) în termeni de reintegrare a populației arabe și sunnite în jocul politic din Irak", a declarat pentru France Presse cercetătorul Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences Po din Paris. "Perspectivele sînt și mai grave în Siria", adaugă el, unde milițiile kurde și armata lui Bashar al-Assad vizează să cucerească Raqqa și, respectiv, Deir Ez Zor.

Această lipsă de strategie pe termen lung lasă Daesh un spațiu important de a se reconstitui într-un viitor apropiat, în timp ce continuă să anime pe plan internațional rețele de simpatizanți și militanți, inspirați de violența extremă a acestei lupte.

În luna mai, în fața unei Comisii din Senatul american, directorul Comunității Naționale de Informații a SUA, Dan Coats, a avertizat că, "în afara Irakului și a Siriei, ISIS (acronimul în engleză al Statului Islamic) lucrează la interconectarea ramurilor și rețelelor sale în lume și la complementaritatea acțiunilor acestora cu strategia sa". "Noi credem că ISIS își păstrează voința și capacitatea de a conduce, de a face posibile, de a sprijini și de a inspira atacuri transnaționale", avertizase Dan Coats.

Într-un editorial intitulat "ISIS după califat", publicat în 2 septembrie, Tara Mooney și Andrew Byers, analiști și cofondatori ai Counter Extremism Network, prezic că Statul Islamic va pierde controlul teritorial al regiunilor cucerite (la apogeul ocupației, un teritoriu la fel de vast ca Italia, cu șapte milioane de locuitori) "în cursul anului următor".

"Responsabili internaționali trebuie să se pregătească pentru două amenințări viitoare", anticipează ei. "Evoluția ISIS post-califat și grupările care îi vor succede și care ar putea să facă să planeze amenințări potențial și mai grave la adresa securității regionale și internaționale". "Pierderea de teritoriu în Siria și Irak ar putea stimula și mai mulți lupi solitari să acționeze în Europa și Statele Unite pentru a-și demonstra hotărîrea și abilitatea de a lovi", avertizează cei doi experți.

În majoritatea lor, experții pun accentul totodată pe amenințarea reprezentantă de sute, în curînd de mii jihadiști occidentali antrenați în lupte, care se întorc în țările lor de origine. Deși rareori scapă trecerii printr-o celulă de închisoare, unii pot rămîne periculoși ani de zile, mult timp după eliberare.

Pe termen scurt, în Siria și în Irak, "proiectul de guvernare al Statului Islamic este compromis, dar Statul Islamic nu este învins", consideră Ludovico Carlino, specialist în mișcări jihadiste la centrul de cercetări IHS Country Risk. Supraviețuitorii grupării se vor retrage în valea Eufratului, care trece prin cele două țări, și care va deveni o "platformă de lansare a insurecției pentru Statul Islamic întors la clandestinitate".

Această zonă deșertică cu o lungime de 160 de km, bogată în petrol, adăpostește deja între 5.000 și 10.000 de combatanți și comandanți jihadiști, indică comandanții coaliției internaționale antijihadiste conduse de SUA.

"În definitiv", concluzionează Thomas McCabe, fost analist specializat în combaterea terorismului pentru US Air Force, "deși distrugerea califatului este o victorie semnificativă, ea nu este decisivă. Insurecția jihadistă mondială va continua", apreciază el.

Sursa: Agerpres