Stare de alertă la cimitirul în care se presupune că o să fie înmormîntat Prigojin

La cimitirul din Sankt Petersburg, unde se află mormintele părinților lui Putin, au fost instalate detectoare de metale. Există zvonuri că aici ar putea să fie înmormîntat fostul șef Wagner, Evgheni Prigojin.

În fața porții centrale a cimitirului Serafim din Sankt Petersburg au fost instalate rame de detectoare de metale, în seara zilei de 28 August. După cum scrie publicația Fontanka, acest lucru se poate datora pregătirilor pentru înmormîntarea lui Evgheni Prigojin.

Publicația notează că încă nu este clar care dintre cei aflați în avion va fi îngropat la cimitirul Serafim, dar susține că vor fi cel puțin cinci persoane. Autoritățile păstrează un mister total față de înmormîntarea reprezentanților Wagner, iar zvonurile în contradictoriu se răspîndesc pe rețelele de socializare.

De asemenea, potrivit publicației Fontanka, agențiile de securitate ale statului nu exclud, în mod previzibil, o tentativă de act terorist, acesta fiind și presupusul motiv pentru măsurile de securitate luate în ultimele zile.

În ziua de Marți, 29 August, se raportează blocaje în trafic în zona cimitirului. "Tot traficul este blocat: din partea Bogatyrsky, Lipovaya, Shkolnaya, Polevaya, Sabirovskaya", spune un cititor pentru Fontanka. Un blocaj de trafic este observat de corespondentul Fontanka pe Bogatyrsky Prospekt. Nimeni nu are voie să intre în zona cimitirului Serafim, relatează publicația.

Directorul cimitirului a spus că nu știe dacă Prigozhin sau alți pasageri din avion vor fi îngropați acolo. "Purtătorul de cuvînt prezidențial Dmitri Peskov nici măcar nu știe și mă întrebați pe mine", a spus el.

La cimitirul Serafim se află mormintele multor soldați onorați și ofițeri ai Ministerului Apărării, precum și mormintele părinților președintelui rus Vladimir Putin. În prezent, nu există informații oficiale despre locul și momentul în care Prigojin va fi îngropat.

Publicația Fontanka susține că, începînd cu 28 August, este clar că omul de afaceri însuși, precum și comandantul PMC Wagner, Dmitri Utkin, și managerul superior al structurilor lui Prigojin, Valery Chekalov, vor fi îngropați la Sankt Petersburg.

Publicația a scris inițial, după-amiaza, că a fost planificată îngroparea lor la cimitirul din S. P. cu onoruri militare, dar apoi a început să fie luată în considerare opțiunea unei înmormîntări separate: Prigojin, în special, trebuia să fie îngropat la Cimitirul de Nord. Aceleași informații au fost publicate cu referire la surse de pe canalul de Telegram "Cheka-OGPU".

Fontanka notează că cimitirele Bogoslovskoye, Severnoye și Smolensk sunt, de asemenea, pregătite pentru o posibilă ceremonie.

În același timp, la cimitirul Smolensk, ca răspuns la o întrebare din partea publicației, s-a exprimat surprinderea că înmormîntarea nu a fost planificată la Moscova. Reprezentanții cimitirului Bogoslovsky au declarat publicației că nu au primit documente în numele lui Evgheni Prigojin.

Uniunea Organizațiilor Funerare, la rîndul său, asigură că nici unul dintre cimitirele din Sankt Petersburg nu se pregătește pentru înmormîntare.

În după-amiaza zilei de 28 August, Fontanka a scris că conducerea Poliției orașului "este preocupată de siguranță, închiderea străzilor și ordinea în timpul ceremoniei funerare inevitabile a morților". Ministerul Afacerilor Interne este gata să ofere echipamente și agenți suplimentari la cimitir, însă, potrivit lui Fontanka, serviciul de securitate al companiei Concord a lui Prigojin nu ia legătura cu forțele de securitate.

Înmormîntarea este așteptată să aibă loc în 29 August, potrivit Fontanka. În același timp, în materialul său zilnic, publicația a subliniat: "Cînd ceva se referă la numele lui Prigojin, totul se schimbă rapid".

În Sankt Petersburg, la fostul „centru PMC Wagner" de pe strada Zolnaya a crescut  un munte de garoafe pentru a cincea zi în memoria lui Evgheni Prigojin. Oameni foarte diferiți vin aici, relatează presa rusă. ”Cînd am aflat despre asta, am venit din Novgorod. Prietenii mei au murit în PMC Wagner, tatăl său este acum acolo”, spune un bărbat în pantaloni de trening negri. ”Eu însumi am venit odată aici din Donețk cu părinții mei. Nu aș vrea să cred. O persoană bună, amabilă, sinceră. Cred că a făcut multe pentru țara noastră", mai spune acesta. În aparență, tinerii au puțin peste 20 de ani.