STADIOANELE CM 2014 AU COSTAT CU 50 LA SUTĂ MAI MULT DECÎT ERA PREVĂZUT

Cele 12 stadioane care au găzduit meciurile Cupei Mondiale de fotbal ediţia 2014 au costat cu 50 la sută mai mult decît era prevăzut iniţial şi doar şase dintre cele 35 de proiecte de transport public promise au fost finalizate la timp, conform unui raport încă nepublicat al Curţii Federale de Conturi din Brazilia.

Arenele care au găzduit turneul final din Brazilia au fost remodelate sau construite din temelii, pentru un cost total de 8,44 miliarde reali (3,26 miliarde dolari), se precizează în cel mai complet raport asupra cheltuielilor legate de Cupa Mondială, dat publicităţii după încheierea competiţiei derulate între 12 iunie şi 13 iulie 2014.

Cei mai mulţi bani au fost investiţi în modernizarea Stadionului Naţional din Brasilia, care s-a ridicat la 1,44 miliarde reali, aproape dublu faţă de estimările iniţiale şi de trei ori mai mult decît au costat unele dintre arenele care au fost reconstruite complet.

"Stadioanele au constat mult mai mult decît ar fi trebuit. Au fost nişte proiecte faraonice şi am rămas cu nişte 'elefanţi albi'", a declarat Amir Somoggi, un consultant financiar şi de marketing, care colaborează cu unele dintre cele mai mari cluburi din Brazilia.

În timp ce multe dintre stadioane s-au finalizat în ultimul moment, iar proiectele de transport public au fost incomplete sau abandonate, a existat teama că Mondialul 2014 ar putea fi unul haotic. Turneul din Brazilia a fost considerat, însă, un succes, neexistînd mari probleme de organizare, titlul de campioană mondial revenind selecţionatei Germaniei, care a învins în finală reprezentativa Argentinei, cu scorul de 1-0 după prelungiri.

Raportul de 130 de pagini al Curţii Federale de Conturi din Brazilia afirmă în mod clar că mai sînt încă multe lucruri de făcut. Guvernul brazilian a promis 26 de aeroporturi noi, însă numai 14 au fost finalizate la timp, şi doar 6 dintre cele 35 de proiecte de transport public au fost terminate pînă la startul competiţiei, se arată în raportul care urmează să fie dat publicităţii luni.

Brazilia va organiza şi Jocurile Olimpice de vară din anul 2016, la Rio de Janeiro, iar administraţia celui de-al doilea mare oraş al ţării susţine că pregătirile sînt în grafic, deşi există anumite temeri legate de bazele care urmează să găzduiască întrecerile de yachting şi golf.

Sursa: romaniansoccer.ro