Săptămîna viitoare, Comisia Europeană va aproba o propunere privind gestionarea activelor ruseşti blocate de UE

Comisia Europeană urmează să aprobe, săptămîna viitoare, o propunere legislativă cu privire la legalizarea procedurile de utilizare a activelor ruseşti blocate în conformitate cu sancţiunile impuse Moscovei de către Uniunea Europeană, însă dubiile venite din partea Franţei, Germaniei şi Belgiei ar putea însemna că Ucraina nu va obţine banii respectivi în viitorul apropiat, au declarat surse diplomatice citate vineri de Reuters, scrie Agerpres.

Proiectul legislativ este aşteptat în 12 Decembrie, cu două zile înaintea ultimului summit al UE din acest an, unde una dintre mize va fi asistenţa bugetară şi militară atît de necesară Kievului.

În plus, la reuniunea de săptămîna viitoare, Ucraina aşteaptă ca UE să dea undă verde începerii negocierilor de aderare, după ce ţara a primit anul trecut, alături de Republica Moldova, statutul de ţară candidată.

Perspectiva unui veto din partea Budapestei nu face decît să complice situaţia şi aşa tensionată legată de Ucraina, ţară care din Februarie 2022 duce un război contra forţelor invadatoare ruse. Premierul ungar, Viktor Orban, a cerut, Marţi, retragerea de pe agenda summitului Uniunii Europene din 14-15 Decembrie a celor două decizii referitoare la sprijinul bugetar pentru Kiev şi la deschiderea negocierilor de aderare la UE.

Este vorba despre a doua scrisoare de acest fel trimisă recent lui Charles Michel de către Viktor Orban, singurul dintre liderii statelor UE care a păstrat legături strînse cu Kremlinul după invazia rusă lansată în Ucraina în Februarie 2022. Orban, care a pus constant sub semnul întrebării strategia europeană de sprijinire a Kievului şi eficacitatea sancţiunilor contra Rusiei, are posibilitatea de a bloca aceste decizii întrucît este necesară unanimitatea celor 27 de state membre.

Bruxellesul afirmă că a îngheţat active ruse în valoare de 21,5 miliarde euro şi că alte 300 de miliarde de euro ale băncii centrale a Rusiei sunt blocate în UE şi în G7.

Propunerea de săptămîna viitoare a CE va introduce reguli standard de gestionare a acestor active în toate statele UE şi va aduce un plus de claritate asupra obligaţiilor juridice ale instituţiilor implicate, potrivit unor oficialităţi europene.

Totuşi, nu va exista o propunere directă de transferare a fondurilor blocate în bugetul UE, ţinînd cont de riscurile unor eventuale litigii, dar şi de criticile venite din partea Băncii Centrale Europene.