Spre a fi evitată incapacitatea de plată, Biden şi republicanii au ajuns la un acord de principiu

Preşedintele american, Joe Biden, şi speaker-ul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, au ajuns la un acord de principiu legat de spinoasa problemă a datoriei, potrivit liderului republican, o etapă crucială pentru a evita o incapacitate de plată a principalei puteri economice a lumii, notează AFP, potrivit agerpres

Acest compromis, rezultatul unor negocieri foarte aspre, urmează să fie votat Miercuri în Cameră, a anunţat Kevin McCarthy.

În caz contrar, Statele Unite s-ar putea găsi, din 5 Iunie, în incapacitate de plată, adică în imposibilitatea de a-şi onora angajamentele financiare, fie că sunt salarii, pensii sau rambursările către creditori.

Nu s-au făcut publice detalii cu privire la conţinutul acordului, însă liderul republican a anunţat că va avea o nouă întîlnire cu Preşedintele Biden Duminică.

Ca aproape toate marile economii, Statele Unite trăiesc pe credit.

Dar, spre deosebire de alte ţări dezvoltate, America se confruntă regulat cu o constrîngere legală: plafonul datoriei, suma maximă de îndatorare a Statelor Unite, care trebuie majorat oficial de Congres.

Din această procedură legislativă de rutină, republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor din Ianuarie, au făcut un instrument de presiune politică.

Refuzînd să acorde un aşa-zis „cec în alb” Preşedintelui democrat, ei au condiţionat orice creştere a acestui plafon, stabilit în prezent la 31.400 de miliarde de dolari, de tăieri bugetare.

Şi i-au plasat lui Kevin McCarthy, care se prezintă drept un apărător intransigent al rigorii bugetare, responsabilitatea de a negocia cu Preşedintele octogenar.

Joe Biden, candidat la realegerea sa, a refuzat mult timp să vină la masa negocierilor, acuzînd opoziţia că ţine economia americană „ostatică” cerînd astfel de reduceri.

După mai multe reuniuni la Casa Albă între cei doi, echipele Preşedintelui şi ale „speaker-ului” republican s-au înhămat în cele din urmă la nesfîrşite sesiuni de negocieri – toate comentate din belşug de tot Washingtonul.

Acordul de principiu găsit Sîmbătă seara dă o gură de aer pieţelor americane, care începeau să vadă cu un ochi rău această paralizie în Capitala americană. Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a decis, Miercuri, să plaseze „sub supraveghere” ratingul AAA al Statelor Unite, estimînd că „eşecul de a ajunge la un acord (…) ar fi un semn negativ în termeni de guvernanţă”.

Economia mondială, deja pradă unei „puternice incertitudini”, s-ar fi „putut lipsi” de aceste negocieri tensionate, a criticat şi directorul Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.

Compromisul trebuie acum validat de Senat, controlat la limită de democraţi, şi de Camera Reprezentanţilor, unde conservatorii au o majoritate fragilă.

Calendarul parlamentar are constrîngeri: mulţi aleşi s-au întors la casele lor din cele patru colţuri ale Statele Unite pentru o pauză de cîteva zile, cu ocazia weekendului prelungit lung de „Memorial Day”. Ei au fost instruiţi să fie pregătiţi să se întoarcă de urgenţă la Washington.

În plus, unii progresişti din cadrul Partidului Democrat, precum şi aleşi ai Partidului Republican, au ameninţat că nu vor ratifica sau vor amîna cît mai mult posibil un text care ar face prea multe concesii taberei adverse.

De fapt, este foarte comun să se ajungă la compromisuri de ultimă oră pe acest tip de dosar, încheie AFP.