SONDAJ VOX POPULI

Igor Dodon, politicianul cu cea mai mare încredere a cetățenilor

Președintele țării, Igor Dodon, este personalitatea politică din țara noastră, care se bucură de cea mai mare încredere a cetățenilor. O arată datele studiului VOX Populi iulie - 2020 „Republica Moldova la trei decenii de independență: aspecte sociologice”, realizat de Asociația Sociogilor și Demografilor.

Aproape 35 la sută din respondenții deciși au spus că au cea mai mare încredere în Igor Dodon, iar pe locul doi s-a clasat Maia Sandu cu 23,3%. Primarul de Bălți Renato Usatîi se bucură de încrederea a doar 7,6 la sută din cetățenii deciși, iar edilul Capitalei, Ion Ceban – de 5,9%. În top cinci se regăsește și premierul Ion Chicu, în care au încredere a 5,2% din respondenți.

 

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegerile prezidențiale, șeful statului ar obține cele mai multe voturi

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegerile prezidențiale, șeful statului Igor Dodon ar obține cele mai multe voturi. Potrivit sondajului VOX Populi iulie – 2020, realizat de Asociația Sociogilor și Demografilor, 46,1% din cetățenii deciși sînt gata să-și dea votul pentru Igor Dodon.

Pe locul doi s-ar clasa liderul PAS, Maia Sandu cu 25,5%. Pentru Andrei Năstase și-ar da votul 10 la sută din cetățenii care și-au formulat o opinie electorală, iar pentru Renato Usatîi – 6,8%. Liderul democraților, Pavel Filip, ar obține 5,7 la sută din voturi.

 

Cinci partide ar accede în Parlament dacă duminica ar avea loc alegeri, iar cele mai multe mandate le-ar obține PSRM

Cinci partide ar accede în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, iar cele mai multe mandate în forul legislativ le-ar obține PSRM. Acestea sînt rezultatele sondajul ”Vox Populi, iulie 2020 „Republica Moldova la trei decenii de independență: aspecte sociologice”, prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

Conform studiului, pentru PSRM ar vota 43,5% din cetățenii care și-au formulat o opinie electorală. Pe locul doi, potrivit sondajului, se situează PAS cu aproape 28% din sufragii.

Același sondaj arată că Partidul ”Șor” ar obține 6,5% din voturi, Partidul Nostru - 5,6%, iar PDM - 5%. În schimb, partidul condus de Andrei Năstase nu ar acumula numărul necesar de voturi pentru a accede în Parlament.

 

Peste 82% dintre cetățeni spun că în Moldova se impune o lege care să interzică și să sancționeze traseismul politic

Majoritatea covîrșitoare a cetățenilor susțin că în Moldova este necesară o lege care să interzică trecerea deputaților de la un partid la altul pe perioada exercitării mandatului. Datele se conțin în sondajul Vox Populi, iulie 2020 „Republica Moldova la trei decenii de independență: aspecte sociologice”, prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

Astfel, aproape 82% dintre persoanele chestionate au declarat că în Moldova se impune o lege care să interzică și să sancționeze traseismul politic. 8,4% au răspuns că nu este nevoie de o asemenea lege, iar 9,8% nu au putut formula o opinie.

Amintim, președintele Igor Dodon a venit cu inițiativa de a interzice prin Constituție traseismul politic. Șeful statului a declarat că acest fenomen trebuie eradicat și sancționat dur. Fracțiunea PSRM a anunțat că va susține acest proiect de lege în Parlament, care are nevoie de cel puțin 67 de voturi.

 

Peste 65% dintre cetățeni susțin că este important să fii creștin ortodox în Moldova

Peste 65% dintre cetățeni susțin că este important să fii creștin ortodox în Moldova. Datele se conțin în sondajul Vox Populi, iulie 2020 „Republica Moldova la trei decenii de independență: aspecte sociologice”, prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

Potrivit chestionarului, 51,1 % dintre respondenți au declarat că este foarte important să fii creștin ortodox în Moldova, iar 15,3% - important.

Peste 13% dintre persoanele intervievate au declarat că este puțin important, iar 11,9% - deloc important. Alți 8,6% dintre respondenți nu au știut ce să răspundă.

Sondajul a fost efectuat în perioada 14-24 iulie, pe un eșantion de 1175 de respondenți din 87 localități. Marja de eroare este de 3 %.

Sursa: NTV Moldova